Vauvan piparkakku

Vauvan piparkakku

Sisältää kaupallisen yhteistyön
KUKUTI mini concept storen kanssa + alekoodin Liewoodin tuottesiin


Nyt on tarjolla makeaa mahan täydeltä, kun Simppelin päämajasta lähtee kaksi joululahjaa kerralle teille ihanille!

Niistä ensimmäinen on 50€ lahjakorttiarvonta Kukutiin (tulee Simppelin instaan tämän illan aikana) ja ale-koodi Liewoodin tuotteisiin (postauksen lopussa), joita tämä Turussa ja netissä sijaitseva kestävien, eettisten, ekologisten ja hauskojen lastenvaatteiden kauppa, Kukuti, myy.

Ja toinen on lahjani maailmalle: vauvan ikioman piparkakun resepti, tuo minua viimeiset neljä päivää työllistänyt, piinannut, riivannut ja uniinkin seurannut hulluusprojektini, joka seitsemännen taikinan kohdalla ylsi täydellisyyteen.

Esitellään ensimmäinen ensin!

Kukuti on kahden naisen, Antonian ja Nean, rakkauslapsi, joka toimii siis verkkokaupan lisäksi Turun keskustassa Forum-korttelissa. Ihan yksi lempparikaupoistani, jonne vien aina kaikki Turkuun tulevat kaverini ja sen jälkeen vieressä olevaan ihanaan leipomo Gryniin kunnon pullakahveille. Kukuti sopii kaikille, jotka arvostavat laatua, ekologisuutta ja silmiä hiveleviä asioita.

Kukutissa on tarjolla paljon muutakin kuin Liewoodia tai vaatteita lapsille. Sieltä kävin ostamassa ne hauskat Kaikon lappuhaalarit itselleni, ja sen ihanan paidan, josta välillä kysytte mistä se on. Ja samasta paikasta ostan aina ihmevoidetta Noalle.

Mutta tällä hetkellä olen niin pirun rakastunut Liewoodiin, että pyysiin juuri niihin -15% koodin. Tuosta sarjasta löytyy lähes kaikki mahdollinen pienen ihmisen tarvitsema harsoista astioihin ja lelukaaresta ja leikkimatosta, leluista söpöihin essuihin ja huppupyyhkeisiin. Katsokaa nyt vaikka tätä pientä Liewoodin käs’veskaa <3

Kuvan otti Iris (3) itse. Tämä on ihan ensimmäisiä kuvia, joita hän on ottanut &lt;3

Kuvan otti Iris (3) itse. Tämä on ihan ensimmäisiä kuvia, joita hän on ottanut <3

Liewoodin sukat on ainoat PO.Pin sukkien lisäksi, jotka pysyvät Fifin kintuissa.

Liewoodin sukat on ainoat PO.Pin sukkien lisäksi, jotka pysyvät Fifin kintuissa.

Jos tonttu pitää kiirettä ja tilaa verkkokaupasta jotain maanantaihin 17.12. mennessä, ehtii paketti aatoksi perille.

Ja tulle sinne Instaan kärkkymään arvontaa :)

kukuti shop

Ja nyt mennään pipareihin!

Minulta on kolme joulua pyydetty vauvojen piparireseptiä, sellaista oikeasti sokeritonta. Monenlaisia reseptejä kun sokerittomina tarjotaan, mutta lopulta ainesosina on silti sokeria. Eikä siinä mitään, ei pieni sokeri taaperoa tieltä suista. Vauvoille vain ei sokeria suositella, eikä sitä vähän isommankaan muksun kannata suuria määriä edes pitkin pyhiä vedellä.

vauvan piparkakku sokeriton


Mutta ne “sokerittomat” reseptit sitten. Niissä on yleensä silti intiaanisokeria, ruokosokeria, kookossokeria tai vastaavia (samaa ovat kuin sokeri), hunajaa (ei sovi vauvoille), siirappia (= sokeria). Eli jos sokeria haluaa syystä tai toisesta välttää, ei noitakaan sovi taikinaan heitellä.

Kolme vuotta olen vitkutellut asian kanssa, sillä arvasin ettei siitä tule helppoa. Ja siksipä samalla vaivalla halusin tehdä piparista vegaanisen. Ei ole voita. Mutta ei sen enempää margariiniakaan.

Vaan miten saada aikaiseksi pipari ilman yksiä sen tärkeimpiä raaka-aineita: suussa sulaava voita ja rapsakkuuden tuovaa sokeria.. Ja voiko sellaista sitten edes pipariksi kutsua. Onko tämä enemmänkin joulukeksi? Sen saat päättää itse. Mutta kyllä minä tätä pipariksi kehtaan väittää! Vähintään piparin pikkusiskoksi.

Vauvan piparkakku on koostumukseltaan pehmeä, jotta se olisi turvallinen ja sopivan kiinteä, jotta sen syöminen ei aiheuttaisi joulusiivouksen aloittamista jälleen nollasta.

Seitsemän yritystä siis tarvittiin ennen kuin piparista tuli upea! Reissu oli rankka, mutta takuulla kaiken vaivannäön arvoinen! Yksi motivaattorini oli se, että tänä jouluna yksikään isovanhempi ei pääse huokailemaan, että “Vauva-raukka, ei mitään jouluherkkua sinulle, jospa sujautan suuhusi kilon vihreitä kuulia.” Ehei! Sillä nämä piparit menevät täydestä kuin väärä raha, niin vauvalle, taaperolle kuin varttuneemmallekin väelle.

vauvan pipari simppeli
Muista ripotella jauhoja reippaasti alle ja päälle. Muuten ei kauliminen suju ja piparit on mahdotonta saada siirrettyä pellille.

Muista ripotella jauhoja reippaasti alle ja päälle. Muuten ei kauliminen suju ja piparit on mahdotonta saada siirrettyä pellille.

piparkakku vauvalle

Lisävinkit ainesosiin:

Kuivatut luumut ovat siis pussissa myytäviä, kuivia, pehmeitä, kivettömiä luumua. Mikä vain merkki käy, mutta tämän tyyppistä siis etsit. Luumusosetta en ole kokeillut tähän reseptiin, mutta veikkaan ettei taikinasta tule sen avulla tarpeeksi kiinteää.

Kasvimaito/juoma voi olla mitä tahansa vauvalle sopivaa, makeuttamatonta kasvijuomaa, jota ei ole rikastettu vitamiineilla. Voit käyttää myös lehmänmaitoa, jos vauvasi on yli 10kk vanha. Kokkailla voit myös äidinmaidolla, korvikkeella tai vedellä.

Kasvipohjaisen jogurtin on hyvä olla “naturellia”, ilman lisättyä sokeria. Jogurtti tarvitaan, jotta sooda toimii ja jogurtti tekee taikinasta mehevämmän. Voit käyttää yli kymmenkuiselle lehmänmaitopohjaista luonnonjogurttia.
Minulla oli soijajogurttia, myös kaurajogurtti (Fazer Yosa Greek style 150g) sopii hyvin.

Vauvoille ei suositella lainkaan tavallista kanelia, eli kassiakanelia, jossa on kumariinia. Hiukan isommat voivat sitä kohtuudella käyttää. Valmiissa piparkakkumausteseoksissa on aina oletettavasti kassiakanelia, varsinkin jos muuta ei mainita. Hysteriaan ei ole syytä, lapsi ei mene parista piparista rikki, vaikka niissä kassiakanelia olisikin. Mausteseoksen voi kuitenkin tehdä myös itse. Osta kanelia, jossa lukee “Ceylon”. Nappaa samalla muutkin mausteet hyllystä mukaan.

Jos käytät valmista piparkakkumaustetta, laita sitä 2-3 tl.

Ps. En ole ehtinyt kokeilla taikinaa 1) ilman manteleita 2) muilla kuin vehnäjauhoilla. Jos kokeilet, kerrothan alle kuinka kävi!

Ja se 15% alennuskoodi Kukutiin Liewood-tuotteisiin on voimassa 17.12.2018 asti ja sen saa näpyttelemällä SIMPPELI-LIEWOOD

Filipin "parane pian" -letut

Filipin "parane pian" -letut

Vauvan rukiinen peltileipä

Vauvan rukiinen peltileipä