Tuotetestaus: Prisma kauppakassi

Tuotetestaus: Prisma kauppakassi

YHTEISTYÖSSÄ PRISMA KAUPPAKASSI Mylly ja Itäharju

Siinä se nyt on! Pieni, tervetullut ja mutkaton askel monille, mutta hervoton loikkaus kontrollifriikille ruokakaupoissa luuhaajalle:

Joku muu otti ostoslistani, valitsi tuotteet, pakkasi ne ja kantoi auton takakonttin!

Kassi nro 1. 

Kassi nro 1. 

Aloitetaan alusta jotta pääsette kunnolla kärryille siitä, millainen kreisi nipottaja täällä ruudun toisella puolella heiluu. 

Viime viikolla kerroin, että oltiin koko perhe mukana marraskuun Meidän perhe -lehden jutussa, jossa käsiteltiin kolmen eri talouden ruokaostoksilla käymisistä. Me olimme se perhe, joka ravaa kaupassa jatkuvasti. Kaupassa tulee käytyä useamman kerran viikossa, parhaina päivinä kahdesti. 

meidän perhe

 

En varsinaisesti voi sanoa kamalasti kärsiväni tästä nykytilanteesta. Tämä tällainen hiukan äkkinäinen, ehkä poukkoileva ja spontaani ruokaelämä sopii meille. Meillä päätetään usein samana päivänä mitä illalla syödään ja mennään sen hetkisen fiiliksen mukaan. Lapsetkin tykkäävät käydä kaupassa ja osaavat pääasiassa olla siellä ihan ihmisiksi, varsinkin jos vanhempien päätä ei kiristä vanne.

On toki myös kauppareissuja, jotka ovat kotoisin juuri sieltä ja sangen syvältä, mutta ne ovat yleensä jollain tavalla poikkeustilanteita: juhlapyhät, synttärit ja muut sellaiset, kun ostettavaa on paljon ja se jotenkin poikkeaa siitä normaalista kauppareissusta: kun ei voi vain sinkoilla pitkin käytäviä autopilotilla, vaan joutuu etsimään vähän sitä sun tätä. 

Mutta yleensä kaupassa on kivaa, tykkään hiplailla tavaroita ja toisinaan reissu markettiin on päivän ainoa kosketus ulkomaailmaan.

Tuossa samaisessa Meidän perheen –lehtijutussa oli mukana perhe, joka on ulkoistanut ruokakaupassa käymisensä kauppakassi-palvelulle. Ensimmäinen ajatukseni oli, että ”Hullut!” Kontrollifriikki sisälläni väänteli käsiään ja puri huultaan jo pelkästä ajatuksesta. Miten kukaan muu osaisi valita minulle juuri oikeanlaiset omenat? Entä kuka pitäisi huolta lohifileestäni tai varmistaisi, että vesimelonia on koputeltu oikeaoppisesti ja sen kumahtelu on osattu tulkita? Mitä jos kassiini sujautettaisiin nurkistaan lyttääntynyt muropaketti, maailmanloppu! Enkä tosiaankaan halua pakasteitani pieneen pussiin!

Kun sitten hyvä ystäväni, yhtä suuri ostosnipo kuin minäkin, kertoi onnellisena käyttävänsä kauppakassi-palvelua ja säästävänsä sen avulla aikaa, rahaa ja osin myös järkensä, aloin miettiä voisiko tästä palvelusta olla iloa meillekin, jos kykenisin hiukan löysäämään nutturaani.

Mutta ihan sokkona en tähän kokeiluun ollut valmis lähtemään. Halusin päästä kyttäämään vähän miten homma siellä kaupassa toimii. Siispä puhuin itseni seuraamaan keräilijöiden työpäivää Raision kauppakeskus Myllyyn ja siellä sijaitsevaan Prismaan


Keräilijää varten naputtelin ostoslistan, joka oli juuri tällainen "poikkeustilannelista": matkaeväitä lapsille yhteensä yli tuhannen kilometrin automatkaa varten. 

Ostosten kerääminen S-ryhmän kauppakassi-palvelussa on helppoa. En kuluta sen kertomiseen nyt tässä paljoakaan aikaa. Menet osoitteeseen foodie.fi, valitset kaupan josta haluat tilata ja alat napsia tavaraa virtuaaliseen ostoskoriisi. Hintoja, tuotetietoja ja ravintosisältöjä on helppo selata ja vertailla. Jokaisen tuotteen kohdalle voi kirjoittaa lisätietoja. Minä esimerkiksi halusin kahdeksan banaania, joista toiset olisivat heti syötävän kypsiä ja puolet mahdollisimman raakoja. Sitten valitset toimitus- tai noutoajankohdan, ja se siitä. 

Nyt mennään! 

Moi, menin jo! 

Moi, menin jo! 

Myllyn Prisman kauppakassipalvelun vetäjä Anu oli minua vastassa Tanjan kanssa, joka oli lupautunut keräilemään meidän ostoksemme.

Avoimen uteliaan asenteen lisäksi olin ottanut mukaan nivaskan kysymyksiä. Aloimme keräilyn lomassa käydä niitä läpi Anun kanssa. 

Kuinka usein käy niin, että tilauksessa menee jotain pieleen ja kassiin päätyy väärää tavaraa?

Tilauksia Myllyn Prismaan tulee viikossa useita satoja, virheitä sattuu Anun mukaan äärimmäisen harvoin. Yleensä kyseessä on inhimillinen erehdys: on vaikkapa tarkoitus ottaa tietyn merkkistä pastaa, mutta käteen osuukin vahingossa viereinen paketti. Näitä tällaisia kämmejä sattuu alle 1%:n verran kaikissa tilauksissa.

Keräiljä näkee ostoslistan näytöltä ja skannailee tuotteiden viivakoodit sitä mukaa kun laittaa tuotteet koreissa odottaviin ostoskasseihin. Järjestelmä itsessään pienentää virheiden mahdollisuuden melkoisen minimiin.

Tanja on hiton nopea! Tässä lähtee kassiin Iriksen lempparismoothiet. Ja vaikka tuotteet kerätään nopeasti, tuotteita ei paiskota kassiin sikin sokin: seurasin muka vaivihkaa, eli siis tuijotin, ettei ainoataaan smoothieta tai omenaa kaltoinkohdeltu :D

Tanja on hiton nopea! Tässä lähtee kassiin Iriksen lempparismoothiet. Ja vaikka tuotteet kerätään nopeasti, tuotteita ei paiskota kassiin sikin sokin: seurasin muka vaivihkaa, eli siis tuijotin, ettei ainoataaan smoothieta tai omenaa kaltoinkohdeltu :D

Miten varmistetaan se, että kylmäketju ei katkea?

Kaikki viileässä viihtyvät ruoat kerätään kierroksen lopussa, pakasteet aivan viimeisenä. Liha- ja kalatiskin tuotteet toimitetaan suoraan kylmiöön palvelutiskien työntekijöiden toimesta, ja lopuksi kaikki ostokset viedään kylmiöön, pakasteet erikseen pakastinhuoneeseen, josta ne otetaan kassiin mukaan vasta kun asiakas tulee tilaustaan noutamaan.

Käytännössä keräily tapahtuu aivan älyttömän vikkelästi ja aina samaa reittiä pitkin. Vaikka Tanja keräsi samanaikaisesti useamman ihmisen tilauksia, hän toimi niin nopeasti, että sain moneen kertaan lähes juosta pysyäkseni hänen perässään. Jääkaappituotteet esimerkiksi eivät siis montaa minuuttia ole myymälän puolella ennen kuin päätyvät kylmiön uumeniin.

Valmiit keräilyt rivissä kylmiössä.

Valmiit keräilyt rivissä kylmiössä.

Pikkuisen isompi pakastin. Kylmää riittää yli -22-astetta. Jätskisi on turvassa. 

Pikkuisen isompi pakastin. Kylmää riittää yli -22-astetta. Jätskisi on turvassa. 

Mutta miten ne tuotteet, jotka ovat kylmälle arkoja? Miten ne kestävät kylmiössä, jonka lämpötila on +4 astetta?
kauppakassi prisma simppeli sormiruokakeittiö

Vastaus tulee kuvana: kerrospukeutuminen toimii kylmänarkojen tuotteiden kanssa siinä missä muksujenkin kanssa. Tuossa alemassa korissa voisi olla mukana vaikka basilikaa tai joulukukkia. Kun siihen laittaa toisen korin päälle, tuotteet ovat turvassa kylmältä. 

Miten te osaatte valita juuri vaikkapa ne sellaiset hedelmät, jotka minä haluan?

Anu kertoi, että keräilijät lukevat todella tarkasti lisätietokenttiä. Jos asiakas, kuten minä nyt tässä, haluaa klementiininsä vaikkapa hiukan raakoina (jotta ne kestävät laivamatkan ja ovat juuri sopivia sinä ajankohtana kun ajattelin niillä lapsiani ravita) he valitsevat juuri sellaisia mitä olen pyytänyt. 

Tanja arvioi onko tämä juuri sellainen klementiini, joka ilahduttaisi sormiruokamuijaa.

Tanja arvioi onko tämä juuri sellainen klementiini, joka ilahduttaisi sormiruokamuijaa.

"Keräilijät valitsevat tuotteet asiakkaille kuten valitsisivat ne itselleen: huolella. Koriin ei päädy kakkoslaatua, jos sellaista hyllystä edes sattuisi löytymään. Kaiken halutaan olevan aivan priimaa. Ja jos hyllyssä on tyhjää, keräilijä kurkkaa löytyykö tavaraa varastosta." 

Entä jos haluamani tuote onkin loppunut?

Silloin asiakas pyritään saamaan puhelimen päähän ja häneltä kysytään, saako tuotteen korvata jollain vastaavalla. Jos asiakas ei vastaa puhelimeen, hänelle laitetaan tekstari. Jos asiakasta ei saada lainkaan kiinni, keräilijä saattaa valita tälle korvaavan tuotteen, jos se on mahdollista, ja noudon yhteydessä kerrotaan, että tuote on korvattu ja kysytään käykö se.

Miten päiväysten kanssa?

Kauppakassipalvelussa vietetään kuulemma ainaisia 3+1-päiviä: Tuotteissa tulee olla päiväystä kuluvan päivän lisäksi vähintään kolme, jos kyseessä on siis sellainen tuote, jossa yleensäkin on lyhyehkö käyttöaika (esim. maidot, lihat, leivät yms.) 

 

Välissä moikattiin Millaa maitohyllyllä.

Välissä moikattiin Millaa maitohyllyllä.

Myllyn Prisma ei toimita tuotteita kotiin, mutta ne kannetaan suoraan autoon. Autosta ei siis tarvitse edes nousta, jos on maksanut tilauksen etukäteen netissä. 

Halutessaan ostokset saa myös kangaskasseihin pakattuina. 

Hii-op! Kaikki kyytiin!

Hii-op! Kaikki kyytiin!

Kyllä tämä kierros minut vakuutti. Ruokani valitaan huolella, sitä säilytetään asianmukaisesti, kaikki toiveeni kuullaan ja ne toteutetaan.

Tulen jatkossakin käymään kaupassa arkena itse, koska ihan oikeasti tykkään siitä. Ja inspis johonkin uuteen sormiruokareseptiin syttyy usein juurikin kaupassa.

Meille perheenä kaupassa käyminen on kivaa tekemistä. En halua kuulostaa tässä nyt jotenkin hurjan ylevältä, mutta meille kauppareissuilla on mahdollista opettaa lapsille asioita: sitä, mistä ruoka tulee, että ruoka maksaa ja tuotteita kannattaa useammastakin syystä vertailla keskenään. Esikoisen (6) kanssa mietitään kaupassa yhdessä mikä näyttää hyvältä tai mikä on tarjouksessa, ja sitten keksitään siinä sivussa mitä ruokaa tehdään.  Meillä lapset tykkäävät kun saavat itse valita soppaan menevät porkkanat ja iltapalahedelmät, tiedä vaikka maistuisivat näin himpun verran paremmilta. Lapset ovat meillä mukana ruoan ostamisessa ja myös valmistamisessa. 

Mutta tarvitseeko meidän jatkossa aina käydä kaupassa itse? Enpä usko. Aivan takuulla ulkoistan vaikkapa jouluruokaostokset ja lasten synttäritarjoiluiden ostamiset kauppakassipalvelulle. Kesällä kun mökkikaudella on pakkokin suunnitella ruokaostokset pidemmälle kuin kahdeksi päiväksi eteenpäin, aion säästää aikaa, ehkä myös rahaa,  kun kaikki mahtavat löydöt eli heräteostokset jäisivät pois, ja tilata valmiit kassit kauppaan.

Normiarjessa meidän ei kannata tilata vaikkapa viikoksi ruokaa kerralla, koska hävikin riski on korkea, kun saatamme yhtäkkiä saada päähänne lähteä illaksi mummolaan tai laiskoina tilata pizzat. Siellä ne jauhelihat sitten happanisivat jääkaappiin, ja minulle ruokahävikki on kaikin tavoin karmea asia.

Mutta voisin kuvitella, että vähän erikoisemmissa tilanteissa tästä palvelusta olisi meillekin iloa: mökiltä lähtiessä voisi jo valmiiksi laittaa kauppakassin listalle puuttuvat elmukelmut ja pastat. Juhlia järjestäessä voisi rauhassa käydä kaapit läpi ja olla ostamatta viidettä pakettia tomusokeria, samalla joku toinen etsisi ne kananmunat, hiivat ja raahaisi autoon sopivan määrään tuorejuustoa.

Katsotaan josko tulevaisuudessa kerron lisäraporttia siitä jos ja miten homma on meillä toiminut :)

Kuitti, samalla tästä näkisi, jos joitain tuotteita olisi korvattu. 

Kuitti, samalla tästä näkisi, jos joitain tuotteita olisi korvattu. 

Ja sitten ilouutisia Raisiossa ja Turussa pyöriville: joulukuussa 2016 saatte salasanalla  "simppeli" keräilyn hinnasta -50% kun käytätte Raision Myllyn tai Turun Itäharjun Prisman kauppakassipalvelua.

Keräily maksaa  normaalihintaisena ajankohdasta riippuen 6,90-8,90€, joten alennusta tulee siis noista taksoista. Kirjoittakaa tuo sama foodiessa ns. "vapaasanaruutuun".

 

Huom! Koodi on voimassa kerran/asiakas. 

Kas näin!

Kas näin!

 

 

Lisäksi arvon täällä blogissa ja Instan puolelle 25€ arvoiset lahjakortit, jotka niin ikään käyvät valuuttana Myllyn ja Itäharjun Prisman kauppakassipalvelussa. 

*** Arvonta on suoritettu ja voittaja on Essi, jolle on lähtenyt sähköpostia:) ***

Arvonta suoritetaan perjantaina 9.12. klo 18:00.

 

 

 

 

Yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen koskien kanelia pikkulasten ruokavaliossa

Yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen koskien kanelia pikkulasten ruokavaliossa

Simppelin vauhdikas syksy "kulissien takana"