Tutkimus: Sormiruokailu ei lisää tukehtumisriskiä

Tutkimus: Sormiruokailu ei lisää tukehtumisriskiä

Syykuussa 2016 julkaistussa uusi-seelantilaisessa tutkimuksessa selvitettiin lisääkö sormiruokailu, jos sitä toteutetaan tukehtumisriskejä ennaltaehkäisten, kakomis- ja tukehtumistapauksia, vai onko sormiruokailu yhtä turvallista kuin soseruokailu.

Tutkimuksen alkuperäinen tarkoitus oli mm. selvittää voiko sormiruokailun avulla vaikuttaa lapsien ylipaino-ongelmiin. Alkuperäisessä tutkimuksessa haluttiin myös selvittää, riittääkö pelkkä sormiruokailu turvaamaan lapsen normaalin kasvun.

Kakomis- ja tukehtumistutkimusta varten aineisto analysoitiin samojen tutkijoiden toimesta uudelleen, mutta nyt toisella tavalla. 

Tutkimukseen osallistui 206 tervettä vauvaa, jotka jaettiin satunnaisesti  jo alkuperäisen tutkimuksen kohdalla kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä vauvat söivät soseita, toisessa sormiruokailtiin.

Kontrolliyhmän lapset  olivat nk. tavanomaisessa hoidossa, soseita syöden.

Sormiruokailevien lasten vanhemmille annettiin ohjeet nk. BLISS-mallin mukaan, joka on sormiruokailuohjeistus, joka  keskittyy myös tukehtumisriskien ennaltaehkäisyyn. BLISS tulee sanoista "Baby-Led Introduction to SolidS"

Lyhykäisyydessään BLISS-ohjeet näyttävät tältä:

Turvallisen sormiruokailun ohjeet (BLISS) 

Turvallisen sormiruokailun ohjeet (BLISS) 

BLISS-ryhmän lapsien vanhempia kehottiin välttämään tiettyjä, tiedettyjä tukehtumisriskin aiheuttavia ruokia varsinkin ensimmäisinä kuukausina. Näihin lukeutuivat mm. kokonaiset pähkinät, raaka omena, sitrushedelmien lohkot kalvoineen, hedelmät kivineen, popcorn sekä kovat ruoat kolikon malliseksi leikattuna.

Ohjeistuksessa keskityttiin siis välttämään tietynlaisia koostumuksia ruoassa, mutta myös tekemään itse ruokailutilanteesta turvallinen: lapsi laittaa ruoan suuhunsa itse, hän ei ole takakenoisessa asennossa, häntä valvotaan jatkuvasti.

Kakomisen ja tukehtumisen frekvenssiä tutkittiin molemmissa ryhmissä kuukausittaisella kyselyllä (6, 7, 8, 9 ja 12 kuukauden iässä) ja ruokapäiväkirjalla (6 ja 8 kuukauden iässä) sekä ruokapäiväkirjalla (7 ja 12 kuukauden iässä), jolla mitattiin altistumista ruoka-aineille, joiden tiedetään aiheuttavan tukehtumisvaaran.

 

Tutkimuksessa selvisi, että kaikkiaan 35 % oli tukehtua vähintään kerran olleessaan 6-8 kuukauden ikäinen. Kahden ryhmän välillä ei havaittu merkittäviä eroja missään ikävaiheessa koskien tukehtumista.

Sormiruokailijat kakoivat soseruokailijoihin verrattuna useammin kuuden kuukauden iässä, mutta tilanne kääntyi toisin päin lasten ollessa kahdeksan kuukauden ikäisiä, jolloin soseruokailijat kakoivat enemmän.

Tutkimuksessa todettiin, että kun sormiruokailu toteutetaan oikein, se on yhtä turvallista kuin soseruokailukin.

Huolestuttava tieto on se, että molemmissa ryhmissä lapsille tarjottiin ruokia, joiden tiedetään aiheuttavan tukehtumisriskin. Lisäksi molemmissa ryhmissä lapsia ei aina valvottu näiden ruokaillessa. 

Tutkijat vetoavatkin vanhempiin, jotta nämä lapsen ruokailutavasta riippumatta kiinnittäisivät enemmän huomiota turvallisuuteen ja päivittäisivät ensiaputaitonsa. 

Taaperon tuhdit kurpitsasämpylät

Taaperon tuhdit kurpitsasämpylät

Banaanipannarista Blog Awardseihin

Banaanipannarista Blog Awardseihin