Turistina Turussa: koko perheelle puuhaa Aurajoen ja meren äärellä

Turistina Turussa: koko perheelle puuhaa Aurajoen ja meren äärellä

Minulta pyydetään aika usein menovinkkejä Turkuun. Yleensä kyselyt tulevat niin yllättäen, että mieleeni ei tule kerta kaikkiaan mitään. Arki kuluu pitkälti päiväkoti-työt-harrastukset-cittari -väliä ja veikkaan ettei lomalle tänne tuleva ole ihan sellaista menoa vailla.

Siksipä ajattelinkin nyt ainakin yrittää laittaa tänne blogiin aina välillä menotärppejä ja koosteita sellaisista päivistä kun olemme jotain hiukan tavallisesta poikkeavaa tehneet. Sisältö ei tule olemaan kovinkaan suunniteltua, harvoin reissummekaan ovat, mutta pääsette silti kurkistamaan niihin paikkoihin, joissa olemme Turussa ja lähiseuduilla käyneet.

simppeli sormiruokakeittiö marjut ollila turku fölin vesibussi

Tänään saimme hetken mielijohteesta päähämme kokeilla ensimmäistä kertaa Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin vesibussia. Paatteja on itseasiassa kaksi ja ne seilaavat Turun keskustasta Martin sillalta (Itäisen rantakadun puolelta) Ruissaloon ja Hirvensaloon. Lähtöpaikka on höyrylaiva s/s Ukkopekasta (joka sekin tutustumisen arvoinen!) katsottuna tasan vastarannalla.

Vesibussien taksat ja maksutavat ovat tismalleen samat kuin muussakin Fölin liikenteesessä, joskin vesibussiin saa ottaa fillarin mukaan maksutta. Aikuiselta reissu maksaa kertalipulla 3€ ja 7-14-vuotiaalta 1,50€. Alle seitsemänvuotiaat seilaavat ilmaiseksi, ja kuten busseissakin, pääsee vaunuja tai rattaita työntävä kyytiin ilmaiseksi. Lippu on voimassa kaksi tuntia.

Tarkista aikataulu varmuuden vuoksi aina    Fölin    sivuilta muutosten varalta.

Tarkista aikataulu varmuuden vuoksi aina Fölin sivuilta muutosten varalta.

Kyytiin ja pois kyydistä voi hypätä millä vain vesibussin pysäkiltä, jotka ovat siis Martinsilta, Forum Marinum, Ruissalon telakka, Pikisaari ja Kansanpuisto Ruissalossa.

Molemmat alukset ja kaikki pysähdyspaikat ovat esteettömiä. Rattaiden. fillareiden ja muiden menopelien kanssa saa apua miehistöltä. Ja mikä ihanaa: reissulle ovat tervetulleita myös lemmikit!

Koko reitti Martin sillan pysäkiltä Ruissalon Kansanpuistoon, kestää matka noin 45 minuuttia. Kannattaa huomata, että joka toinen vuoro pysähtyy tuolla telakka-alueella ja joka toinen puolestaan Pikisaaressa.

Jos jäät pois Kansanpuistossa, käy vaikka jätskillä tai pakkaa mukaan eväät. Kansanpuisto on turkulaisten ikioma virkistyspaikka, josta löytyy niin uimaranta, lentopallokenttä kuin leikkipaikka lapsille. Täällä järjestetään myös Ruisrock <3

marjut ollila turku föli vesibussi ruissalo

Me kävimme ajelemassa Kansanpuistoon asti ja sitten paluumatkalla jäimme pois Ruissalon telakalla. Ruissalon telakka kun ei ole mikä tahansa paikka, vaan sinne on noussut ravintola- ja tapahtumakeskus. Parin viikon päästä siellä alkaa esimerkiksi Linnateatterin tämän kesän kesäteattariesitys, Akselin ja Elinan hääfarssi, jonka ajattelin jossain vaiheessa kesää käydä katsomassa.

Tällä kertaa olimme kuitenkin matkalla syömään telakalle.
Telakalta löytyy joka päivä klo 11-21 auki oleva ravintola Pizzeria Al Mare (kohteemme tänään) sekä ti-pe klo 11-18 ja la klo 11-16 palveleva Avelia, joka on yhdistetty kahvila ja sisustusliike.

marjut ollila simppeli sormiruokakeittiö ruissalon telakka

Pizzat maistuivat niin vikkelästi, että niistä ei tämän enempää muistoja jälkipolville jäänyt.

Vinkkinä sellainen, että jos mielii syödä ulkona, kannattaa muistaa varata tuulisella ilmalla lämmitä päälle. Sama koskee toki vesibussireissuakin, joskin niin syödä kuin matkustaakin voi sisätiloissa. Ja halutessaan Ruissalosta voi palata keskustaan bussilla. Sama lippu kelpaa kahden tunnin sisällä eikä eksymisen vaaraa ole: Ruissaloon ja sieltä takaisin pääseen vain bussilla numero 8.

Me hyppäsimme kuitenkin uudelleen vesibussin kyytiin. Ajoitus oli juuri passeli: maissa oloon ja syömiseen jäi 1,5 tuntia aikaa ennen kuin kyyti oli taas rannassa meitä vastassa.

föli vesibussi turku marjut ollila
föli vesibussi turku marjut ollila

Paluumatkalla jäimme kyydistä pois Forum Marinumilla, joka on merenkulun erikoismuseo. Hyvä tutustumiskohde tämäkin ihan koko perheelle.

Maihin päästyämme muu perhe siirtyi Kakolanmäen kupeeseen Barkerinpuistoon leikkimään sillä aikaa kun minä piipahdin Förin (maksuton kaupunkilautta) kanssa vastarannalle kauppaan hakemaan juotavaa koko porukalle.

Tämä puisto on yksi lastemme lemppareista ja siellä on paljon muutakin kuin tämä kuvaan eksynyt pieni nurkka. Mutta koska en tiennyt tässä kohtaa vielä sitä, että olen tekemässä hirvittävän kattavaa reportaasia, jäivät otokset tästäkin kohteesta suppeiksi :D Puisto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, jos etsii leikkipaikkaa jokirannasta.

turku leikkipaikka marjut ollila barkerinpuisto

Tällä kertaa piipahdimme puistossa vain pikaisesti, sillä edessä oli vielä meille ensimmäinen reissu funikulaarilla, eli Suomen ensimmäisellä ulkona kulkevalla kaupunkivinohissillä!

Funikulaarilla pääsee kipuamaan itseään rasittamatta Kakolanmäelle aivan ilmaiseksi minuutissa. Se on avoinna arkisin 04.30–01.00 sekä viikonloppuisin 5.00–24.00.  Maisemien lisäksi Kakolassa voi ihailla sitä, miten vanhaa kunnioittaen on luotu uusi kaupunginosa ja käydä vaikka ravintolassa syömässä, leipomossa tai panimossa.

turku8.jpg

Nyt siellä ainakin viisi tamperelaista nauraa partoihinsa, että funikulaari..

Jos olet yhtään Turku-uutisia seurannut, funikulaari onkin jo tuttu. Paljon parjattu roskapöntöksikin ulkonäkönsä puolesta tituleerattu nähtävyys. Taisin minäkin sille vähän naureskella.

Mutta nyt syön sanani ja hattuni! Sillä sehän oli oikeasti tosi makee! Päivämme turistina päättyy tähän 3,35 miljoonan euron arvoiseen kulkupeliin. RAHAA ON, JA SE NÄYTETÄÄN! Eheheh.

Maailman paras yskänlääke kuusenkerkistä

Maailman paras yskänlääke kuusenkerkistä

Iltaralli: mitä nelivuotiaan nukkumispulmille ehti tapahtua viikossa?

Iltaralli: mitä nelivuotiaan nukkumispulmille ehti tapahtua viikossa?