Suomen parhaan sormiruokakirjan timanttinen taustatiimi!

Suomen parhaan sormiruokakirjan timanttinen taustatiimi!

Simppeli sormiruokakeittiö syntyi kaksi vuotta sitten puoliksi vahingossa, mutta selvästi tarpeeseen. Se syntyi halusta luoda paikka, jossa voitaisiin jakaa turvallista sormiruokailutietoa sekä vertaistukea.  Lisäksi halusin halusin luoda paikan, josta vanhemmat voisivat ammentaa niin reseptejä, inspiraatiota kuin luottamustakin sormiruokailua kohtaan.

sormir_2017-09-16-8.jpg

Simppelin sormiruokakeittiön syntymästä lähtien minulta on pyydetty aiheesta kirjaa. Ajatus on tuntunut kutkuttavalta ja houkuttelevalta, myös imartelevalta. Mutta ennen kaikkea hiukan pelottavalta. Olen suurimman luokan perfektionisti, murehtijakin. Mietin, osaisinko laittaa kansien sisään kaiken oleellisen  ja tarpeellisen. Osaisinko tehdä suomen parhaan sormiruokailuteoksen vauvoja ilahduttamaan? Vähempään en tyytyisi.

Vauvat ovat nimittäin hienoja otuksia. Heillä on syntymästään asti kyky tietää monia asioita paremmin kuin me aikuiset osaamme usein edes kuvitella. Kun maltamme kuunnella herkällä korvalla, vauvat usein kertovat meille, miten he toivovat asioidensa menevän. Samaan aikaan pieni vauva on herkkä taideteos, joka tarvitsee oppaakseen aikuisen, joka tietää mitä on tekemässä.  Tämä oli se osuus, joka minua kirjan kirjoittamisessa hermostutti: osaisinko ohjata oikein, turvallisesti ja kannustaen. Monipuolisesti. Sillä vain kaikkein paras on riittävän hyvää vauvoille. Niin paljon minä jokaista teidän vauvaanne rakastan. 

sormir_2017-09-16-70.jpg

Kun sitten viime keväänä solmin kustannussopimuksen WSOY:n kanssa Simppeliä sormiruokailua –kirjasta, otin ensimmäiseksi tehtäväkseni koota rautaisimman taustatiimin ikinä.

Sillä vaikka olen Suomen kovin sormiruokamuija, en ole kaikkien alojen asiantuntija. Päätin, että tässä kirjassa tärkein tehtäväni on toimia moniammatillisen työryhmän tulkkina, imeä itseeni kaikki mahdollinen, mitä näillä omien alojensa huippuammattilaisilla on antaa, ja kirjoittaa sormiruokakirja, jonka jokainen sivu on täyttä faktaa.

Ja siinä onnistuin.

Tiukan faktan lisäksi kirjassa on myös sormiruokamuijan kepeyttä, sen lupaan. Ja viisikymmentä reseptiä, joista puolet ovat Simppelin rakastetuimpia klassikoita ja puolet aivan uusia. 

Tämän matkan aikana olen oppinut uutta ja saanut sydänystäviä. Olen kokenut suurinta iloa ja välillä vaipunut syvimpään epätoivoon kuvitellen, ettei tästä tule mitään. Olen istunut koneella niin rantakalliolla kuin viimeisilläni raskaana kotisohvalla, viimeistellyt rivejä synnytyssalissa supistusten välillä, ja sitten vastasyntynyt sylissäni. Iloinnut ja tuskastellut, kaivanut tietoa ties mistä koloista, ja ollut riemuissani siitä, että minuun on uskottu niissäkin hetkissä kun olen herkkänä lumihiutaleena ollut aivan varma etten yhtäkkiä osaa kirjoittaa riviänkään. Päällimmäisenä olen ollut kiitollinen siitä, että minulle on suotu näin suuri luottamustehtävä: sormiruokailun sanansaattajana toimiminen. 

Olen kirjoittanut jokaisen rivin ajatellen sinua ja sinun vauvaasi.

Ja niin ovat myös tehneet nämä ihmiset, vapaaehtoisesti, jotka teille kohta esittelen. 

He eivät suinkaan ole ainoat, jotka ovat panoksensa kirjaani varten antaneet. Teitä on lukemattomia muitakin. Kiitos jokaiselle yhdessä ja erikseen <3 

Laitetaan valokeila nyt heihin, joiden ansiosta kirjasta tuli sen sisältämän tiedon kannalta ajatellen paras mahdollinen :) Simppeliä sormiruokailua -kirjan taustalla ovat vaikuttamassa mm. nämä upeat, ihanat ja tärkeät ihmiset: 

Kaisa Kähkönen
Ttm, laillistettu ravitsemusterapetti

Kaisa on monille simppelisteille tuttu tyyppi FB-ryhmästä. Kaisa on pitänyt Simppelissä ”Kysy ravitsemusterapeutilta” –iltoja ja vastannut myös niiden ulkopuolella ryhmäläisten lukemattomiin kysymyksiin niin suolasta, proteiinista, pakasteista, valikoivasta syömisestä ja kuin milloin mistäkin.
Ilman Kaisan tukea kirja ei olisi raudanluja opus, jota lukemalla saat takuuvarmasti oikean tiedon niin täysjyvästä, kasvisruokavaliosta kuin siitä, miksi jotkin ruoka-aineet eivät vauvoille sovellu.
Päivätöikseen Kaisa toimii syömisen ilon lähettiläänä Ravistamo Oy:ssä.
 


Hyvät asiat tapahtuvat usein kolmen ryppäissä. Näin on myös seuraavan trion kohdalla, johon kuuluvat Nina, Henni ja Meri. Heidän ansiotaan on se, että voin luvata kirjan olevan paitsi opas sormiruokailusta, myös sisältävän oikeaa tietoa imetyksestä, pulloruokinnasta ja vauvan kasvusta. 

Nina Kivilaakso
Terveydenhoitaja, IBCLC

Nina on äitiys- ja lastenneuvolassa työskentelevä terveydenhoitaja, jolla on kansainväinen imetyksen asiantuntijuustutkinto, IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Vastaavan sertifikaatti on Suomessa vain 15 muulla henkilöllä. Nina on  myös paljon kehuja saaneen Helsingin neuvoloiden uuden sormiruokailuohjeen kirjottaja. Nina suorittaa hoitotyön kliinisen asiantuntijan Yamk-opintoja.

Henni Pöyhönen
Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri

Henni työskentelee terveyskeskuslääkärinä sekä lääkärinä äitiys- ja lastenneuvolassa. Yhdessä Ninan kanssa hän kirjoitti kirjaani kappaleen siitä, miten nykyajan neuvolassa perheitä ohjataan sormiruokailun pariin. Henni on käynyt mm. WHO:n imetysohjaajakoulutuksen.

Meri Haahtela
Kätilö, IBCLC, sairaanhoitaja, ensihoitaja

Meri on imetyksen ja äitien tukemisen moniottelija. Tältä naiselta sujuvat niin hätätilanteet kuin vauvojen maailmaan saattaminen sekä onnelliseen imetykseen että pulloruokintaan ohjaaminen.
Yhdessä Ninan kanssa Meri auttoi minua kirjan imetykseen ja lapsentahtiseen pulloruokintaan liittyvien tekstien kanssa.

Nina ja Meri ovat myös tarkistaneet etten laittanut omiani kun kirjoitin siitä, miten vauva siirtyy maidonjuojasta myös parsakaalista nautiskelijaksi.


Eija Helminen
Lasten fysioterapian erikoisasiantuntija,
NDT, OPT4
Eijalla on niin mittava osaaminen alaltaan, että kaikkien hänen erikoisalojensa ja suorittamiensa tutkintojen luetteleminen veisi koko päivän. Lue ne siis täältä Eijan yrityksen, Terapeijan, sivuilta. Eija on Suomen kovin asiantuntija, jos kysytään mistään vaikkapa lasten fysioterapiaan, syömiseen tai niiden pulmiin liittyen. Eija on auttanut minua laajasti kun kirjoitin kirjaani vauvojen valmiuksista aloittaa kiinteiden ruokien maistelun, motoristen valmiuksien tärkeydestä sekä niiden liittymisestä ruokailun mukavuuteen sekä turvallisuuteen. 


Jari Kouvalainen
Ensihoitaja, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja

Jari on monelle simppeliläiselle entuudestaan tuttu heppu. Jari on se, jolta kysymme lisäapuja esimerkiksi silloin, jos vanhempi haluaa virkistää muistiaan ensiaputaitojen osalta. Sormiruokailu ei lisää tukehtumisriskiä, mutta sormiruokailu tuppaa jännittämään vanhempia. Kirjastani löytyvät ensiapuohjeet, joiden tarkoituksena on lähinnä rohkaista ja luoda turvallista fiilistä, ovat Jarin tarkistamat. Jarin opeilla jokainen vanhempi myös oppii erottamaan kakomisen ja tukehtumisen toisistaan. Jos kaipaat kirjallisten ohjeiden lisäksi treeniä kädestä pitäen, suunnista Uskalla Auttaa –koulutuspalveluiden lasten ensiapu- ja hätätilanteet kurssille.


Mia Stjerna
Kokki, sommelier, ravintolapäällikkö

Jännittääkö ravintolaan lähteminen jälkikasvun kanssa? Mian kanssa kirjoitimme juuri sinua varten pienen oppaan siitä, kuinka epävarmuudet voi jättää narikkaan ja ravintolakäynnistä saa pikkuihmisten kanssa kaiken ilon irti!


Arja Lyytikäinen
Pääsihteeri, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Evira

Kun tarvitaan viimeisin tieto siitä, miksi jokin ruoka-aine on päätynyt ”kiellettyjen listalle” tai lapsiperheiden ruokasuosituksissa jokin asia mietityttää, Arja on oikea henkilö vastaamaan.
Kirjaani varten haastattelin Arjaa mm. kasvijuomien käytöstä vauvojen ruokavaliossa.


Erkka Valovirta
Professori, lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri

Asiantuntija, Kansallinen allergiaohjelma
Harvassa ovat ne allergisten lasten vanhemmat, jotka eivät Erkkaa tiedä. Hän on lasten supersankari ja allergologi, jolle koko perheen hyvinvointi on sydämen asia.
Erkka auttoi minua kirjoittamaan kirjani kappaleen, jossa käsitellään lapsen mahdollisia allergioita sekä sitä, miten allergiaepäilyksien kanssa olisi hyvä toimia.


Kiitos <3


 

sormir_2017-09-16-69.jpg

Kuvat: Pietari Hatanpää, jota ilman kirja ei olisi herännyt eloon <3 

Imetyksen ensiviikot

Imetyksen ensiviikot

Tervetuloa Simppelin sivukonttoriin + kirja-arvonta!

Tervetuloa Simppelin sivukonttoriin + kirja-arvonta!