Suola pikkulapsen ruokavaliossa

Suola pikkulapsen ruokavaliossa

Yksi Simppelin FB-ryhmässä eniten puhuttava aihe on suola.

"Kuinka paljon on vähän suolaa?"

Koska en olen tämän alan asiantuntija, pyysin Simppelin sormiruokakeittiön virallisen epävirallista, mutta totaalisen laillistettua ravitsemusterapeutti Kaisa Kähköstä kertomaan meille suolasta.
Lue Kaisan juttu alta, ja jos herää kysymyksiä, laita kommenttia tulemaan :)

Kaisan saa kiinni myös täältä: 
 

Ravistamo on kuopiolainen ravitsemuksen asiantuntijatalo, jonka toimitusjohtaja Kaisa on.

Ravistamo on kuopiolainen ravitsemuksen asiantuntijatalo, jonka toimitusjohtaja Kaisa on.

* Vieraskynänä Kaisa Kähkönen * 

Tämä on suolasta
Suolaa, natriumia, lisättyä ja luontaista. Tässä muutama sana suolasta, suosituksista ja lapsista.


Miksi vain lisätty suola lasketaan?
Kaikki lasketaan, mutta vain lisätty suola on tarpeetonta. 
Nykyään tuotteiden sisältämä luontainen natrium ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä suolana, joten älä anna sen hämätä. Ainesosaluettelosta näet, onko tuotteessa lisättyä suolaa.


Tarvitseeko suolaa erikseen lisätä lapselle koskaan? Onko vaaraa jos ruokavaliossa ei ole lisättyä suolaa? 
Lapsi (ja myös aikuinen) pärjää vallan mainiosti täysin ilman lisättyä suolaa, sillä ruuissa on luontaisesti natriumia ja se riittää kattamaan fysiologisen tarpeen. 
Vähäsuolaisuus jättää tilaa (ja luo tarvetta/pakkoa) muulle maustamiselle, jotta ruoka maistuu koko perheelle. Vähäsuolaisuus vaatii meiltä aikuisilta opettelua, mutta auttaa lasta oppimaan laajempaa makumaailmaa.


Suositukset ja suola?
Suolan saanti ei tarvitse laskea päivätasolla, vaikka se suosituksissa niin ilmaistaankin. Yhtenä päivänä tulee enemmän ja toisena vähemmän ja pitkässä juoksussa suolaisempi päivä tasoittuu. Pääsääntö on, että kun arjessa tekee vähäsuolaisia valintoja, ei suolasta tarvitse enää taaperon kanssa sen suuremmin murehtia. Vähäsuolaisten valintojen löytämistä helpottaa Sydänmerkki, joka säästää vaivaa ravintosisältöjen tavaamiselta ja pohdinnoilta ”onko 1.1g suolaa paljon vai vähän?” 

Ja silloin kun itse suolaat, suosi jodioitua. 


Alle 12kk
Suositus: ei lainkaan lisättyä suolaa eikä suolaa sisältäviä tuotteita. 
Otetaan mukaan arkijärki ja käytännöllisyys. 
Jos lapselle haluaa antaa leipäpalan tai juustoa ennen ensimmäisiä synttäreitä, voi näistä valita vähäsuolaisia vaihtoehtoja, pitää vähän malttia määrissä ja olla aivan hyvillä mielin. Vähäsuolaisuus kunniaan nyt, huomenna ja ylihuomenna, mutta säästä itsesi stressiltä. Eli siis myös se kaurakerma on ihan ok jo alle vuosikkaalle, ja samoin ne Talk-murut. 
Keskity siis siihen, että lapsen suolan saanti on vähäistä ennen vuoden ikää, mutta nollaa ei tarvitse tavoittaa joka päivä. Varsinkaan kun vuoden ikä lähenee ja ruokavalio laajenee.

1-2v taaperot
Suositus: max. 2 grammaa päivässä. 
Vaikka äidin mielessä vauva usein muuttuu taaperoksi ensimmäisenä synttäriyönä, ei lapsessa suolan siedon suhteen tapahdu yhdessä yössä mitään radikaalia muutosta. Lapsen elimistö toki kehittyy koko ajan ja myös ylimääräisen suolan erityskyky paranee, jonka vuoksi suolasuositus muuttuu. 

Suosituksessa hyppäys nollasta kahteen on luontevasti vuoden kohdalla, kun lapsi siirtyy muun perheen kanssa samoihin ruokiin ja näin lapsen nenän eteen tulee enemmän myös suolaa sisältäviä tuotteita. Sormiruokailija tosin on todennäköisesti mutustanut muun perheen kanssa samankaltaista pöperöä jo reilusti ennen vuoden ikää. 
Suosi vähäsuolaisia valintoja. Ruoanvalmistuksessa on edelleen erittäin ok jättää suola lisäämättä ja maustaa muulla tavoin.

Alle kouluikäiset
Suositus: max. 3 grammaa päivässä. 
Haasteita vähäsuolaisuuteen tulee, kun lapsen syöminen yksipuolistuu oman tahdon voimistuessa. Myös lapsen ruokahalu vaihtelee voimakkaasti, jolloin yhdellä viikolla lapsella tuntuu olevan pohjaton maha ja toisella viikolla ei mikään maistu. 
Pidä vaan yllä opittu vähäsuolaisuus, tarjoa monipuolista ruokaa (kasvikset!) ja annan lapsen päättää syökö hän ja paljonko hän syö. Pidä pääsi siinä, mitä teillä syödään, missä ja milloin. 

Miten suolan saantia on helpoin vähentää?
Yleensä suolaa tulee ns. huomaamatta eniten leivästä, juustosta ja leikkeleistä, joten keskitytään nyt pääasiassa niihin. Jos perheessä ei syödä leipää, niin tarina on toki toinen. 

Vertailussa normaali ja vähäsuolainen leipää päällisineen:

Normaalisuolaiset
1 leipäviipale (esim. ruispala) 0.35 g
1 juustoviipale (esim. oltermanni) 0.15 g
1 leikkelemakkara (esim. lauantai) 0.3 g
=0.8 g suolaa

Vähäsuolaiset
1 leipäviipale (esim. real)  0.3 g
1 juustoviipale (esim. emmental)  0.1 g
1 leikkeleviipale (esim. kalkkuna) 0.2 g
=0.6 g suolaa

Kuvitellaan, että taapero söisi joka päivä vuoden ajan yhden juusto-makkaravoileivän. 
Normaalisuolaisina tästä kertyisi n. 300 g suolaa, kun puolestaan vähäsuolaisina valintoina määrästä tippuu kolmasosa pois ja suolamäärä jää n. 200 g vuodessa. 

Näillä arjen pienillä, usein toistuvilla valinnoilla on usein se kaikkien merkittävin vaikutus - näin myös suolassa.

Muista nämä:
Suosi vähäsuolaisuutta. 
Suosi jodioitua suolaa.
Valitse vähäsuolaista leipää, juustoa ja leikkelettä.

Kaisa Kähkönen on laillistettu ravitsemusterapeutti, joka onneksemme vastailee Simppelissä sormiruokakeittiössä kiperiin kysymyksiin.  


Kaisa Kähkönen on laillistettu ravitsemusterapeutti, joka onneksemme vastailee Simppelissä sormiruokakeittiössä kiperiin kysymyksiin. 
 

Kuva suolapussista: Inhabitat

Vauvan munattomat puurolätyt

Vauvan munattomat puurolätyt

Perheet safkaa Helsingissä 21.1.2017 - Ja pari vinkkiä siihen, miten ravintolassa käymisestä saa kivaa.

Perheet safkaa Helsingissä 21.1.2017 - Ja pari vinkkiä siihen, miten ravintolassa käymisestä saa kivaa.