Maidoton imetysdieettikokeilu

Maidoton imetysdieettikokeilu

Aloitin kaksi päivää sitten maidottoman imetysdieetin omalla päätökselläni, ja lastamme hoitavan lääkärin ”siunauksella”. Emme vielä tiedä onko refluksi rakenteellista sorttia vai oire jostain mahdollisesta allergiasta. Niin vertaisten kuin lääkärinkin mukaan tulokset ovat mitä luultavimmin nähtävissä kahden viikon kuluessa, jos kyseessä on maitoallergiasta johtuva oirehdinta refluksin muodossa. 

 Imetysdieetit jakavat mielipiteitä. Osa terveydenhuollon ammattilaisista ei lainkaan allekirjoita sen mahdollisuutta, että vauva voisi äidinmaidon kautta saada oireita. Päätös dieetin aloittamisesta on aina perheen. Toisaalta osa lääkäreistä kannustaa, vähintään rivien välistä, diettiä kokeilemaan ja sitä jatkamaan, jos niin apu saadaan.

Jos harkitsee kovin laajaa imetysdieettiä, kannattaa pyytää tarvittaessa apua esimerkiksi ravitsemusterapeutilta. Yksittäisiä ruoka-aineita voi kokeilla jättää pois omatoimisestikin. Omaa jaksamista tukemaan on tärkeää löytää niin vertaistukea kuin tuotteita, joilla korvata aiemmin käytössä olleet ruoka-aineet. Diettaaminen, muutamankin ruoka-aineen, voi olla yllättävän kuluttavaa puuhaa.

 

Minä päädyin kokeilemaan siis maidotonta. Kokeilua on nyt takana 2,5 vuorokautta. Ikävöin kermajuustoa ja toiveikkaana tuijotan vauvaani. Joko kohta helpottaa? Vai mitä keksitään seuraavaksi?

Mutta miksi juuri maito? 

Päätin aloittaa maidosta, koska se on yksi yleisimmistä pikkulasten allergioita aiheuttavista ruoka-aineista. Kotimaiset viljat ja muna  ovat myös tavallisia syyllisiä.

Ja itseasiassa pyrin myös välttämään myös munaa, sekä soijaa ja nautaa.

Munan, soijan ja naudan pudottaminen ruokavaliosta samaan aikaan maidon kanssa johtuu taas siitä, että tällä nelikolla proteiinirakenne on toistensa kaltainen. Jos oireita saa yhdestä, saattaa saada muistakin. 

Mutta diettaamisen voi aloittaa ihan vain siitä maidostakin. Mulle vain sopii paremmin tällainen kaikki tai ei mitään -lähestymistapa, jossa laastari repäistään irti  rivakalla nykäisyllä. 

Refluksi on vaivana todella paska. Se on sitä koko perheelle. Mikään ei oikein auta. Siksi imetysdieetin aloittaminen tuntuu hyvältä: voin edes yrittää ratkaista tämän. 

Samalla dieetin aloittaminen tuntuu raskaalta. Se voi ulkopuolisen mielestä tuntua höpsöltä. Että mitä siinä nyt on, jätät vaan sen maidon pois. Vaan kun maito tuntuu vaanivan kaikkialla. Ja yhtäkkiä tuntuu kuin mitään ei enää voisi syödä. Syömättä jättäminen alkaa tuntua helpoimmalta ratkaisuita kun dippikastikepussia myöten maito on läsnä.

Ja miten monella eri nimellä!

Ei riitä, että jättää maitotölkin kaappiin, unohtaa kerman, voin, jogurtin, rahkat, viilin, juustot, piimän, smetanan ja ranskankerman.

Pitää muistaa syynätä myös, ettei paketissa mainita myöskään maidon osia: hera, heraproteiini, herajauhe, kaseiini, kaseinaatti sekä laktalbumiini. Maitojauhe, maitojauhe tai laktoosi tarkoittavat nekin sitä, että tuote jää hyllyyn.

Eikä lehmänmaito ole ainoa mitä tässä vältellään: vuohi, lammas tai vaikka poro, ei tässä kohtaa eroa, vaan mustalla listalla ovat kaikki nisäkkäät, paitsi äiti.

Nämä dieetin ensimmäiset päivät ovat tuntuneet yhtä helpolta kuin pommin purkaminen kuratumput kädessä. Mutta on mukana ollut riemuakin: olen löytänyt monia ihania tuotteita korvaamaan esimerkiksi voin ja juuston leivän päältä. Täydellistä jogurttia etsin edelleen. Pikkuhiljaa löytyy uusia herkkuja. Siitä dipistäkään ei tarvinnut luopua. Eikä jäätelöstä.  

Suku ja ystävät ovat onneksi tässäkin tukena. Se on tärkeää. Yksin tämän kestäminen ja pähkäileminen näillä väsyneillä aivoilla olisi tuplasti kurjempaa.

Ja kaksi viikkoa nyt menee vaikka päällään seisten, eikö! Toivotaan. Ja jos tästä on vauvalle apua, sittenhän imetysdieetin jatkamiseen on ihan uudenlainen motivaatio. Nyt kun seilataan innostuksen ja epätoivon väliä monta kertaa päivässä.

Kunhan saan paletin hiukan kasaan, vinkkailen teille mitä maidottomia (ja munattomia, soijattomia & naudattomia) sapuskoja olen löytänyt tai keksinyt tehdä. Tuotevertailuja löytyy Simppelin instastorysta, jonne kannattaa suunnata heti, sillä nuohan pysyvät tallessa vain vuorokauden. Lisäilen sinne juttua aina sitä mukaa kuin jotain uutta maidotonta testailen.   

Ja vinkatkaa jatkossakin niitä omia tuotelemppareitanne! Niiden, samoin kuin kaikkien tsemppiviestienne, avulla pääni on pysynyt monesti pinnalla. Kiitos <3 

Simppeli ❤ Vauva + euron Vauva- ja Meidän perhe -lehdet

Simppeli ❤ Vauva + euron Vauva- ja Meidän perhe -lehdet

Diagnoosi: ruokatorven refluksi, GERD

Diagnoosi: ruokatorven refluksi, GERD