Fiskars Functional Form -sarjan testausta & resepti kattilalasagneen

Fiskars Functional Form -sarjan testausta & resepti kattilalasagneen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: FISKARS

Tänä keväänä ensimmäinen mökkireissu saaristoon käynnisti kolmen eri keittiön kattila- ja paistinpannukaapeissa sekä keittiövälinelaatikoissa päivitysketjureaktion.

Kaikki lähti siitä, kun sain Fiskarsilta testiin Functional Form -sarjan tuotteita: pari kattilaa, paistokasarin ja paistinpannun, kaksi veistä sekä muutamia muita kokkailuvälineitä.

Ensimmäinen askel oli tehdä inventaario kotona pannu- ja kattilalaatikoihin. Kaaos niissä olikin sellainen, että tarpeeseen tuli pieni uudelleenjärjestely.

Kattilalaatikko ennen.

Kattilalaatikko ennen.

Pannulaatikko ennen.

Pannulaatikko ennen.

Tyhjennyksen jälkeen olikin helppo laittaa tilalle uudet tavarat nättiin järjestykseen. Sarjan kattilat ja paistoastiat pinoutuvat nätisti ja kannet pysyvät päällekkäin nekin.

Ja laatikko siivouksen jälkeen uusilla Functional Formeilla kyllästettynä!

Ja laatikko siivouksen jälkeen uusilla Functional Formeilla kyllästettynä!

Nyt kun uudet kattilat ja paistoastiat menivät vanhoihin verrattuna puolta pienempään tilaan, sain alempaan laatikkoon paikat harvemmin käytettäville tavaroille (parsakattila ja koko suvun sopan vetävä kattila eivät ole jatkuvassa käytössä, mutta tarpeen nekin) ja tilaa vielä jäikin. Väkisinkin aloin miettiä kaveriani Holmströmin Lauraa, joka ammattijärjestäjän viisaudella lausunut minulle nämä sanat useammin kuin kärsin muistaa: järjestä tavarat sen mukaan miten niitä käytät. Tämän uuden laatikoston nähdessään Laura tulee myhäillen hieromaan käsiään yhteen. Oppi on mennyt perille.

Käden ulottuville siis ne, jotka useimmin käteen tarvitaan. Loput joutavat pois paraatipaikalta.

Vanhat kattilat löysivät tiensä mökillemme ja mökillä jo olleet saivat uuden kodin anopin mökiltä, joka sijaitsee pienen kävelymatkan päästä omastamme.

Kunnon pyöräytys, jonka johdosta kaikkialla on nyt toimivat välineet ja loppujen lopuksi metallinkierrätykseen päätyivät vain yksi puhki käytetty paistinpannu ja kattila, jonka kahvat olivat jo vaarassa irrota.

fiskars fucnctional form

Fiskars ei yrityksenä varmaan suuria esittelyjä kaipaa, mutta muutama sana silti.

Fiskars sai alkunsa vuonna 1649, ja se on nykyään yksi vanhimmista länsimaisista yrityksistä. Runsaan kolmen vuosisadan historiansa aikana Fiskars on aina painottanut toiminnallisuutta, innovaatiota ja muotoilua.

Sama kunnianhimoinen suhtautuminen niin laatuun, kestävyyteen, ergonomisuuteen kuin esteettisyyteenkin ohjaa yhtiön kaikkea toimintaa edelleen. Ja sen huomaa kun vaikkapa näitä Functional Form -sarjan tuotteita hyppysissään pitää: jokaisessa tuotteessa on omat jujunsa ja ne ovat loppuun asti mietittyjä joka kantilta.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat pinoutuvat kauniisti ja niistä löytyy valmiiksi mitta-asteikot. Alumiinista valmistetut paistinopannut kuumenevat nopeasti ja pinnoitteen ansiosta niihin ei tartu ruoka kiinni. Kattilat ja pannut sopivat kaikille liesityypeille, eivätkä ne naarmuta liettä.
Kattilat ja paistoastiat voi halutessaan myös lykätä uuniin, sillä ne kestävät kuumuttaa 150 asteeseen saakka. Kätevää, jos ruuan haluaa pitää lämpimänä. Kattiloissa ja paistoastioissa kuumentumattomat kahvat. Kattiloihin ja pannuihin kuuluu mukaan kolisemattomat, silikonireunaiset kannet, joiden avulla saa nesteet kaadettua pois sormia polttamatta. Kannen sisäosa on lasia, joten ruokaa voi kurkkia kantta avaamatta.

Siinä lepää kauha.

Siinä lepää kauha.

Functional Form -sarjaan kuuluu myös kattava valikoima veitsiä ja erilaisia keittiön pikkuapulaisia. Sarjan paistinlastat ja kauhat on suunniteltu pysymään kattilan- ja pannunreunassa kiinni sen sijaan että ne valahtaisivat keitoksen pohjalle. Veitset ovat käteensopivia ja kevyitä olematta heppoisia ja kaikki tuotteet kestävät hienosti konepesua.

Ja kaikki Fiskarsin Fuctional Form -sarjan tuotteet valmistetaan Suomessa, tarkemmin Sorsakoskella, Fiskarsin omassa tuotantolaitoksessa.

Minulle tämä sarja sopii kuin kauha käteen, sillä arvostan keittiövälineissäni helppohoitoisuutta, kestävyyttä, ergonomisuutta ja edullisuutta. Siihen Functional Form -sarja vastaa hyvin: kädessä pysyvää, helposti konepestävää ja kaiken hattarana kukkaron kestävää.

Yksi koko sarjan ehdoton lempparini on tuo tukeva  l  eikkuulauta   ,  jonka päälle saa napsautettua muovisia “päällisiä”. Ei enää montaa isoa leikkuulautaa eri tarkoituksiin, kuten raa’alle lihalle, kalalle tai kasviksille: vain eri lärpäke päälle!

Yksi koko sarjan ehdoton lempparini on tuo tukeva leikkuulauta, jonka päälle saa napsautettua muovisia “päällisiä”. Ei enää montaa isoa leikkuulautaa eri tarkoituksiin, kuten raa’alle lihalle, kalalle tai kasviksille: vain eri lärpäke päälle!

Sitä voisi melkein luulla, että koska olen valtakunnan virallinen sormiruokamuija ja nykyisin myös sattuman kaupasta Vauva-lehden ruokatoimittaja, nauttisin ruuanlaitosta vuoden jokaisena päivänä. Näinhän se ei ole. Usein tykkään toki kokkailla ja kokeilla uutta, mutta sitten on niitä päiviä kun suosiolla haen päivän menun pakastealtaasta tai ulkoistan koko homman ovikelloruualle: tilaan kotiovelle.

Usein teemme silti itse ruuan alusta loppuun. Ja siinä huomaa sen, että parhainkin kokkausinto on mahdollista nitistää huonoilla välineillä: tylsä veitsi, kaiken itseensä tarrauttava pannu tai pilkkojan alta karkaava leikkuulauta ovat hyviä esimerkkejä. Koko touhu alkaa ärsyttää.

Ja tässä onkin syy, miksi en mielelläni valmista ruokaa äitini luona: välineissä on toivomisen varaa, vaikken todellakaan mikään suurin hifistelijä olekaan. Sori, mutsi! Vaikka ei tämä mikään suuri salaisuus ollutkaan. Eikä enää ole sekään, mitä tulet tänä vuonna saamaan äitienpäivälahjaksi! Uudet veitset, jipii! Kaavailin pakettiisi ainakin näitä testissä olleita kokkiveistä ja vihannesveistä. Ei enää tomaatin nyrhimistä kirosanojen saattelemana. Uudesta paistinpannnustakin voidaan neuvotella. Etkös sä just täyttänyt kuus..toista?

Jätetään äiti rauhaan. Sitä huomaa nimittäin omassa keittiössäänkin välillä sen, miten kokkausvälineet kaipaavat päivitystä.

Jos haluat helliä itseäsi pakollisten arkikokkailujen keskellä: omista edes yksi hyvä veitsi. Lupaan että se kannattaa.   Tässä yksi hyvä, käteensopiva, edullinen vaihtoehto.

Jos haluat helliä itseäsi pakollisten arkikokkailujen keskellä: omista edes yksi hyvä veitsi. Lupaan että se kannattaa. Tässä yksi hyvä, käteensopiva, edullinen vaihtoehto.

Nyt kun sain uuden kokkiveitsen, huomasin miten surullisessa kunnossa vanha olikaan. Teroittamalla pääsee pitkälle ja suosittelenkin pitämään hyvää huolta olemassa olevista välineistä. Ihmeisiin ei silti parhainkaan teroittaja pysty ja toisinaan sitä voi sallia itselleen pientä luksusta keittiöarkeen. Kummasti kiinnostaa vähän enemmän tarttua veitseen ja pannuun kun niiden kanssa ei tarvitse kikkailla ja tapella.

Ja näissä tunnelmissa teinkin teille pienen koosteen viime viikon tiistain lounaasta ja päivällisestä, kun uusien välineiden siivittämänä sain kokkausinnon päälle.

Jos omistat jo kokkiveitsen, sen kaveriksi suosittelen   vihannesveistä   .  Kahdella hyvällä veitsellä pääsee jo todella pitkälle, ellei jopa perille asti.

Jos omistat jo kokkiveitsen, sen kaveriksi suosittelen vihannesveistä. Kahdella hyvällä veitsellä pääsee jo todella pitkälle, ellei jopa perille asti.

Kevään saapumisen huomaa tässä huushollissa paitsi siitä, että alan siivoilla kaappeja ja unelmoida mökkielosta, myös siitä, ettei kukaan jaksa seistä lieden ääressä turhan pitkiä aikoja. Mieluiten sitä käyttää valoista tunnit pihalla ja ruuan on oltava paitsi nopeasti valmistuvaa, myös ilmojen lämmetessä hiukan kevyempää.

Lounaat meillä kuitataan keväisin ja kesäisin usein salaateilla ja päivällinen jollain sellaisella, joka valmistuu osin itsestään eikä ole liian tuhtia.

Tällä viikolla söimme esimerkiksi lounaaksi tonnikala-fetasalaattia, johon tuli paprikaa, tomaattia, babypinaattia, pastaa sekä toki niitä fetaa ja tonnikalaa. Lisäksi tein marinoitua punasipulia tällä nopealla luotto-ohjeella. Punasipulin ja fetan asioista salaatti ei mitään kastiketta mielestäni kaipaa lainkaan.

Arkiruuan ei tarvitse olla monimutkaista. Eikä se sitä koskaan meillä olekaan, oli vuodenaika mikä tahansa.

fiskars18.jpg

Päivälliseksi syötiin “mitä kaapissa on, sillä mennään” -tekniikalla toteutettua kattilalasagnea. Siihen annan teille tarkemmat ohjeet alla.

Huomaa, että voit tehdä kattilalasagnen ihan sellaisenaan koko perheelle, jos lapsesi on yli 10 kuukautta vanha eikä hänellä ole maitoallergiaa. Koska Filipillä lehmänmaitoallergia on, olen jakanut reseptin tavallaan kahtia, sillä tällä kertaa halusin käyttää muun perheen annokseen “perinteistä kermaa” (purnukka oli menossa vanhaksi) ja Filipille kaurakermaa, sekä valmistaa ruuan hänelle ilman mozzarellaa.

fiskars12.jpg
Functional Form -sarjan   siivilä   pitää linssit otteessaan ja menee aivan littanaksi säilytyksen ajaksi.

Functional Form -sarjan siivilä pitää linssit otteessaan ja menee aivan littanaksi säilytyksen ajaksi.

Huomaa kauha, jolle on oma paikkansa: ei tarvitse noukkia keitoksen joukosta tai lepuuttaa tiskipöydällä. Kannatta tsekata muutkin pikkuvälineet:  pastakauhassa  on mitta-asteikko sille, paljonko spagettia yksi ihminen suurinpiirtein syö ja kauhassa on mitta-asteikko valmiina, jos vaikka olet lisäämässä kermaa tietyn määrän. Kasarina  tämä Functional Form -sarjan 26cm kasari.

Huomaa kauha, jolle on oma paikkansa: ei tarvitse noukkia keitoksen joukosta tai lepuuttaa tiskipöydällä. Kannatta tsekata muutkin pikkuvälineet: pastakauhassa on mitta-asteikko sille, paljonko spagettia yksi ihminen suurinpiirtein syö ja kauhassa on mitta-asteikko valmiina, jos vaikka olet lisäämässä kermaa tietyn määrän.
Kasarina
tämä Functional Form -sarjan 26cm kasari.

Tässä pienemmän maidoton annos on jaettu  1,5 litran kasariin  .

Tässä pienemmän maidoton annos on jaettu 1,5 litran kasariin.

fiskars1.jpg

Valmista tuli vähällä vaivalla!

Ja loppuun vielä arvonta!

Käy valitsemassa täältä Fiskarsin Fuctional Form -sarjasta itsellesi joko yksi veitsi, yksi paistoastia/pannu tai yksi kattila & linkkaa valintasi alle. Jätä myös viestin yhteyteen jonkinlainen yhteystieto, jotta saan sinut kiinni.

Arvon voittajan ja ilmoitan tälle henkilökohtaisesti kohdalle osuneesta onnenpotkusta!

Osallistumisaikaa on 5.5.2019 klo 23.59 asti.

ARVONTA SUORITETTU! ONNEA SONJA LAITINEN!
Fiskarilta ollaan sinuun yhteydessä :)


Fiskarsin Functional Form -sarjan tuotteet ovat ilmestyneet kauppohin tänä keväänä. Lähimmän jälleenmyyjän löydät täältä.

Kun päiväkodissa nukutut päikkärit sotkevat kaikkien yöt

Kun päiväkodissa nukutut päikkärit sotkevat kaikkien yöt

Tiistaisin meillä on tyttöjen juhlat

Tiistaisin meillä on tyttöjen juhlat