Tautiputken tärpit: Näin meillä yritetään selvitä lapsiperheitä yleisimmin koettelevista rutoista

Tautiputken tärpit: Näin meillä yritetään selvitä lapsiperheitä yleisimmin koettelevista rutoista

En tiedä kuinka paljon kannattaa ottaa ainakaan “Näin pysytte terveinä” -vinkkejä vastaan ihmiseltä, jonka perheessä on alkuvuonna oltu enemmän sairaina kuin terveinä. Mutta jos varsinaisen kokemusasiantuntijan kertomukset lasten kanssa sairastamiseen on se, mitä olet vailla.. minulla sinulle annettavaa. Paljon!

Tässä sinulle listaa siitä, kuinka pärjään pöpömagneettieni kanssa silloin, kun heillä on jokin kolmesta tyypillisimmistä kulkutaudeista riesanaan:
flunssa, korvatulehdus tai vatsatauti.

lääkkeet lapsiperheessä

FLUNSSA

Yleisin pikkulapsia koetteleva vitsaus on takuulla flunssa, eli nuhakuume, joita keskiverto 1-3-vuotias sairastaa 6-8 kappaletta vuodessa. Kyllä. Luit oikein. Pahimmillaan vähän useammin kuin joka toinen kuukausi.

Flunssa on virusperäinen ylähengitystieinfektio, eikä siihen siis antibiootit pure. Flunssa iskee tyypillisimmin syksyllä ja talvella, ja se on erityisen suosittu tauti niiden pienokaisten keskuudessa, jotka ovat juuri aloittaneet päivähoidon. Flunssa ei ole mikään yhden viruksen ihme, vaan sen voi aiheuttaa yli 200 virusta, joskin tyypillisin on rinovirus, jonka alatyyppejä ovat mm. tutut adeno-, korona-, entero- ja RS-virus. Sillä, mikä virus flunssan aiheuttaa, ei yleensä ole mitään väliä. Lopputulos on usein sama: noin 1-3 vuorokauden kuluttua virukselle altistumisesta alkavat oireet, jotka ovat tyypillisesti nämä: lapsen nenä on tukossa ja kohta jo vuotaa, seuraavaksi kurkku on kipeä, kuume nousee ja vuorotellen on kuuma ja kylmä. Parin päivän päästä alkaa yskittää. Silmätkin saattavat punoittaa. Tätä iloa kestää usein ainakin viikoin, voi mennä kaksikin. Yskä saattaa jatkua vielä muiden oireiden kaikottua.

Kuumeisen lapsen kanssa on tärkeää huolehtia riittävästä juomisesta. Syömisestä ei kannata hirveästi stressata. Kannattaa muistella sitä, miten vähän itsellekin ruoka saattaa kipeänä maistua, kun mitään ei maista ja syöminen on hankalaa tukkoisen nenän kanssa.

Kipeän lapsen voi antaa syödä ja varsinkin juoda juuri sitä, mikä hänelle sattuu maistumaan. Ravintoarvoihin kiinnitetään huomiota sitten kun taas ollaan terveitä: kipeänä on ihan okei elää vaikka maissinaksuilla, pienellä suolaisella ja mehulla.

Kunnon nesteytys on siis tärkeää. Jos epäilet YHTÄÄN, että lapsi saattaa olla kuivumassa, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin tai painele sinne lapsi kainalossa samantien. Kuivunut lapsi on myös syy soittaa 112:een.

Vauvat kuivuvat helposti, varsinkin alle puolivuotiaat, joten liian tarkka ei voi olla. Kuivumista kannattaa epäillä esimerkiksi jos lapsi on apaattinen tai todella unelias tai ei reagoi kunnolla tai jos pieni lapsi ei ole pissannut 4-6t tuntiin tai isompi lapsi 6-8 tuntiin. Vauvoilla sisään painunut aukile on merkki kuivumisesta. Ole siis herkästi yhteydessä lääkäriin mikäli lapsen tila yhtään mietityttää.

Flunssan varalle meillä on aina kaapissa kahta erilaista särkylääkettä.
Yleensä ne ovat parasetamolia ja ibuprofeenia, tai jälkimmäisen sijaan vaihtoehtoisesti naprokseenia.

Kun lapselle nousee kuume, tai hän on muuten kivulias, kannattaa heti tässä vaiheessa tarkistaa mikä on painon ja iän mukaan oikea annostus lääkettä.

Minä pidän listoita, ja varsinkin useamman lapsen ollessa samaan aikaan kipeänä, tykkään pitää listaa siitä, kuka on milloin saanut mitäkin lääkettä, ja kuinka paljon. Tämä helpottaa muistamista myös silloin, jos kuume ei tahdokaan laskea ja on soitettava lisäohjeita esimerkiksi terveysneuvonnasta. Terveysneuvonnasta sairaanhoitaja tai lääkäri voi tarvittaessa antaa lisäohjeet juuri siihen tilanteeseen, mikä kotona kulloinkin on päällä,  ja mahdollisesti luvan antaa lääkettä hiukan enemmän kuin mitä pakkauksessa mainitaan.
Googlaa siis terveysneuvonta + oma paikkakuntasi, ja tallenna numero puhelimeesi.

Muista, että alle kolmikuisen vauvan kuume on syy ottaa yhteyttä lääkäriin heti  ja silloin oireita hoidetaan vain lääkärin määräämillä lääkkeillä ja ohjeilla.

Kuumeisen lapsen kanssa on hyvä muistaa se, että vaatteita ja vilttejä ei saa olla liikaa päällä. Mitä vähemmän vaatetta ja muuta, sen parempi. On tietysti kurjaa viedä viluiselta pieneltä paksu täkki, mutta se voi olla hyvinkin tarpeen. Meillä kuumetta alennetaan ja oloa kohennetaan myös viileällä vedellä kastelluilla harsoilla ja pyyhkeillä.

Olen myös kuullut, mutta en tiedä paikkansapitävyyttä, että ihokontaktikin voisi tasapainottaa hiukan lapsen lämpöä. Otan siis itseltäni paidan pois ja laitan vauvan tai taaperon ilman vaatteita rintaani vasten. Ellei kuume sillä alene, haitanneeko tuo. Ainakin siinä on hyvä olla. Sama toimii pienelle lapselle kantovälineessä.

selviytymispaketti.jpg

Flunssan muita oireita lievittämään meillä on aina lääkekaapissa myös Physiomer Baby Mistiä, joka on tavallaan sama kuin nenään tiputettava keittosuolalios, mutta niiiiiiiin paljon parempi. Baby Mist menee nenään pienellä paineella ja putsaa röörit mukavasti. Käytän tätä edelleen meidän neljävuotiaallekin. Kahdeksanvuotiaan olen opettanut (neljävuotiaan ohella) käyttämään nenäkannua. Kannattaa tutustuttaa lapset tähän varhain, toimii! Hiukan isommalle lapselle voi olla iloa nuhasumutteista, varsinkin jos lapsi on taipuvainen saamaan korvatulehduksia. Tästä kannattaa kysyä lääkäriltä tai apteekista, jotta osaat ostaa oikean sumutteen kuhunkin vaivaan.

Meillä lenssu on vieraillut kymmeniä kertoja.
Useimmat on selätetty särkylääkkeiden, levon ja lemppariherkkujen ja -juomien voimin. Jos kuume on kestänyt yli neljä päivää, mutta lapsi on jaksanut katsoa telkkaria ja on ollut kiinnostunut ympärillään tapahtuvista asioista, vaikka väsynyt on ollutkin, olen usein jättänyt menemättä lääkäriin. Toisinaan olen tässä kohtaa kysynyt vielä varmistuksena mielipiteen terveysneuvonnasta. Yleensä olen saanut jäädä rauhallisin mielin kotiin sohvakääryleeni kanssa.

Joskus lääkäriin lähteminen on silti ollut tarpeen ihan suorilta. Useimmiten silloin on ollut syynä sitkeä, useamman päivän kestänyt kuume ja huomattavan väsynyt lapsi. Pienen taaperon kanssa tulee syystäkin lähdettyä herkemmin kuin vaikkapa koululaisen kanssa. Toisinaan (eli meidän tapauksissamme melko usein) lääkäriin tulee lähdettyä koska on viitteitä siitä, että flunssa on poikinut korvatulehduksen.

flunssa nesteentarve

KORVATULEHDUS:

Korvatulehdusten suhteen olemme konkariperhe. Lapsistamme 3/3 ovat olleet kukin jonkin asteisessa korvakierteessä. Toisilla kerroilla tulehdus on ollut niin selvä, että lääkäriin on ollut itsestään selvää lähteä. Lapsi on vaikkapa alkanut itkeä heti kun hänet on laitettu makuulle tai hän on haronut korviaan. Isompi lapsi osaa jo sanoakin, että korva on kipeä. Joskus tulehdukset ovat jääneet kiinni vain siksi, että lapsella on ollut sitkeä yskä tai silmät ovat alkaneet rähmiä.

Korvatulehdukset pyrimme käydä näyttämässä päiväsaikaan, sillä harvemmin yön aikana ehtii tapahtua kovin kummia. Akuutteja korvatulehduksia varten meillä on samaiset särkylääkkeet kuin kuumettakin varten. Lisäksi lääkekaapista löytyy aina puuduttavia korvatippoja. Näiden tippojen kohdalla kannattaa huomioida se, että avattuna ne säilyvät vain muutaman viikon (osta siis avatun tilalle heti muistaessasi uusi!) ja näitä tippoja ei saa laittaa, jos korvat on tuubitettu, kuten kuopuksellamme.

Kuopuksemme putkitettuihin korviin laitamme korvalääkärin määräyksessä, mitäs muitakaan kuin, silmätippoja! Tippoja alamme laittaa hänelle jo ensimmäisistä flunssaoireista, sillä hänellä on taipumus kehittää tulehdus korviin putkista huolimatta. Putket onneksi auttavat silti nopeuttamalla paranemisprosessia ja vähentämällä kipua huomattavasti. Jos lapsellasi on tuubit, saat ohjeet tippojen annosteluun lääkäriltänne.

Korvatulehduskivun hoitoon on myös muutama kotikonsti, joiden toimivuutta voi oman lapsen kohdalla varovasti kokeilla: hieronta ja Mikki Hiiri -korvat sekä kääre.

Korvalehtien hieronta, tai paremminkin venyttely, saattaa auttaa siinä vaiheessa kun tulehdus on vasta syntymässä. Korvasta otetaan kiinni ja sitä varovasti venytellään ja pyöritellään. Tarkkaile lapsesi reaktioita ja lopeta heti, jos tämä tuntuu lapsestasi epämielyttävältä. Kun seuraavan kerran käymme osteopaatilla, yritän muistaa ottaa videon kun hän hieroo kuopuksemme korvia. Tämän tarkemmin kun en itse uskalla lähteä neuvomaan.

Mikki Hiiri -korvat ovat lentokokeesta tuttu näky. Mukin pohjalle laitetaan kuumalla vedellä kostutettu kangaspala tai talouspaperimytty, joka jätetään reilusti kosteaksi, muttei sellaiseksi että kuumaa vettä valuu siitä korvaan. Mukit asetetaan korville.

Myös lämmin kääre korvalla voi tuntua mukavalta. Voit lämmittää vaikka kaurapussin.

Osa korvatulehduksista paranee itsestään, osaan voi tarvita antibiootin. Lapsen korvatulehdusta on hyvä seurata lääkärin kanssa, sillä hoitamaton korvatulehdus on ikävä riesa ja voi vaikuttaa myös kuuloon.

Jos antibiootti pitää aloittaa, muista Precosa ehkäisemään ripulia ja hommaa myös hyvät maitohappobakteerit. Muista varmistaa farmaseutilta tai lääkäriltä, että Precosan sisältämä Saccharomyces boulardii -hiivasieni sopii käytettäväksi juuri sinun lapsellesi.

VATSATAUTI:

oksennustauti noro

Paras vinkkini vatsatautiin on se, että älkää sairastuko siihen. Ja jos jonkun on siihen sairastuttava, niin ei ainakaan niin päin, että vanhempi sairastuu. Mutta jos sairastuminen on kuitenkin kohdalle osumassa, paras vinkkini on: varustaudu kunnolla.

Jos vasta yksi perheessä oksentaa ja ripuloi, tässä vaiheessa rynnätään apteekkiin ja kauppaan.

Apteekista haetaan nestetasapainon tukemiseen sopivaa juomaa ja ehkä koriin kannattaa heittää myös ne maitohappobakteerit. Ota vastaan kaikki apu, jonka farmaseutti sinulle tarjoaa. Mikäli vatsatauti on raju, eikä lapsella pysy mikään sisällä, ole tässäkin kohtaa erittäin herkästi yhteydessä lääkäriin. Kuivuminen ei ole leikin asia.

Kauppareissu kannattaa suorittaa selviämistaistelu mielessä pitäen: ostetaan mieluummin liikaa kuin liian vähän. Jos kotona on saippua vähissä, sitä tarvitaan nyt lisää. Parhaiten esimerkiksi noroon tehoaa juurikin saippuapesu. Kotiinviemisiksi voi myös napata norovirukseen tehoavaa käsidesiä ja puhdistussuihketta, joilla voi viimeistellä putsaukset. Vatsataudin voi aiheuttaa moni muukin kuin juuri norovirus, mutta tuo kammottava vihollinen ansaitsee erityismaininnan. Kannattaa pitää mielessä, tai vaihtoehtoisesti yrittää unohtaa, että pahimmillaan norovirus pysyy elinvoimaisena pinnoilla kaksikin viikkoa. Jynssää siis huolella ainakin ovenkahvat, valokatkaisijat, vessanpönttö, oksennusämpärit ynnä muut. Kaukosäädin ja kännykkä, pyyhkäise mennessäsi nekin.

Oksennuspyykki ja kalsarit tulee pestä vähintään 60-asteessa. Eikä ole liioiteltua takavarikoida pahimman vaiheen jyllätessä enimmät unilelut ja rajoittaa leluja, joilla oksentaja leikkii. Legot on helppo putsata.

Ruokakaupassa kannattaa kärryyn pakata pillimehua, palautusjuomaa, pikkusuolaista ja banaania ainakin. Paahtoleipä on yleensä maistunut sinä päivänä, kun vessan lattialta on lopulta kyetty nousemaan. Pakastimeen voi tunkea pari pizzaa. Osta juuri sitä, mikä kenellekin edes hiukan maistuu.

Sitten voitkin enää vain rukoilla ettei tauti käy läpi talouden jokaista jäsentä ja rullata lattioilta matot. Myös sohva kannattaa suojata. Tässä kohtaa voi olla syytä alkaa googlettaa “tekstiilipesuri + vuokraus + oma paikkakunta”. Tiedän mistä puhun.

Vatsataudin jälkeen on kaikin puolin järkevää ja suotavaa pysytellä pois töistä, harrastuksista, koulusta ja päivähoidosta 48 tunnin ajan siitä, kun oireet ovat päättyneet.

Vatsatauti on pahin. Onneksi sen pahin vaihe kestää yleensä vain vuorokauden, joskin tuo vuorokausi on elämäsi pisin, mikäli tauti sinuun iskee. Mutta se fiilis, kun koettelemus on ohi ja sitä uskaltaa ensimmäisen kerran pieraista. Se tekee kaikesta melkein koko tuskan arvoisen. Paitsi ettei tee. Eli käsipesulle jokainen nyt!


Onko sinulla antaa vertaistukea tautisuossa rämpiville? Unohtuiko listalta jokin hyvä jippo tai onko sinulla tarkempaa tietoa jostain kirjoitamastani? Laitahan viestiä alle <3

Simppeli puuha: kiinteää nestettä!

Simppeli puuha: kiinteää nestettä!

Mitä olisin halunnut tietää OCD:sta sillä hetkellä, kun sain diagnoosin?

Mitä olisin halunnut tietää OCD:sta sillä hetkellä, kun sain diagnoosin?