Kokemuksiani äidinmaidon pumppaamisesta + Avent tuplarintapumpun arvonta

Kokemuksiani äidinmaidon pumppaamisesta + Avent tuplarintapumpun arvonta

Jutussa näkyvä pumppu on saatu Verkkokauppa.comilta
ja postauksen lopussa arvottava pumppu myös heiltä.

Kolmen erilaisen imetysmatkan lisäksi minulla on kolme toisistaan paljonkin poikkeavaa pumppauskokemusta plakkarissa. 

1:
Esikoistani imetin osittain viisi kuukautta. Hän sai maitoa tissistä ja sen lisäksi pumpattua äidinmaitoa ja korviketta pullosta. Esikoiseni kohdalla pumppaaminen oli todella helppoa: maito herui vaivatta ja vuolaasti. Pumppuna minulla oli käsikäyttöinen Avent, mukavan kompakti peli.

Pumppailin tyytyväisenä, kunnes eräänä päivänä, vauvan ollessa nelikuinen, pullon pohjalle alkoi kertyä vain pisaroita. Luulin silloin sen merkitsevän sitä, että maitohanat olivat menossa kiinni. Melko pian imetys loppuikin kokonaan. Se johtui osin puutteellisesta imetysohjauksesta, osin vauvan toistuvista korvatulehduksista (rinnan imeminen oli hänelle kivuliasta, pullosta sai maidon helpommin ja hän alkoi suosia sitä), ja osin vielä toistuvista tiehyetukoksista ja rintatulehduksista. Suurin syy imetyksen päättymiseen oli kuitenkin oma tiedonpuutteeni imetyksestä ja äidinmaidon pumppaamisesta.

2:
Toisen lapsen imettäminen olikin sitten rutkasti helpompaa! Olin kahminut tietoa jo raskausaikana (ja samalla tutustunut sormiruokailuun, jota pidin vielä hiukan hullujen hommana).

Nyt tiesin tiheän imun kausista, ja siitä, että maito ei yhtäkkiä rinnoista lopu, Opin senkin, että maitomääriä on mahdollista kasvattaa, joko sillä, että houkuttelee vauvaa rinnalle useammin tai sitten pumppailee maitoa.

Sainkin pakkaseen mukavasti saalista. Harmi vain, että toinen lapseni oli pullon kohdalla totaalikieltäytyjä. Kokeilimme valehtelematta viittätoista eri pullomerkkiä, hörpytyskuppia, neulatonta lääkeruiskua, snapsilasia. Testattua tulivat myös juuri pumpattu maito, pakastettu maito, kohmeinen maito, hyvin lämmin maito, ja jopa maidon kiehauttaminen/pastörointi ennen pakastamista siltä varalta, että maitoni olisi ollut sitä sorttia, joka alkaa pakastuksen jälkeen maistua rautaiselta tai saippuaiselta. Ei auttanut. 

En silti pumppaillut turhaan, sillä aloin luovuttaa maitoa Tyksiin.  Halusin hiukan kuin  "maksella maitoja takaisin": muutama lähipiirini vauva on syntynyt keskosena tai muusta syystä saanut elämänsä ensimetrejä turvaamaan luovutettua äidinmaitoa. Hyvä kiertämään ja pumppu laulamaan! Tällä kierroksella kaverinani oli vanhan tutun käsikäyttöisen lisäksi sairaalaan lainaama jumalattoman kokoinen sähköpumppu. Opin, että kun pumppaa tarpeeksi usein, pelkän pumpun näkeminen saa herumisen aikaiseksi, aivan kuten vauvan katseleminen.

3:
Nyt kolmannen vauvani kohdalla tiesin, että resurssini eivät riitä luovutustouhuun vaikka miten paljon sitä olisinkin halunnut tehdä. En myöskään elätellyt kovin suuria toiveita sen suhteen, että kolmas pulloa huolisi. Lisäksi kolmosen kieli- ja huulijänteet oli vastasyntyneenä leikattu, ja halusin rauhoittaa ensimmäiset pari kuukautta pelkästään rinnalla olemiseen ja varmistaa sen, että imuote pysyy hyvänä.

Kun lopulta päätimme pulloa kokeilla, hups: vauva ottikin pumpatun maidon pullosta ihan mielellään

Tällä kolmannella kerralla omat haasteensa pumppausrumbaan on tuonut se, että maitoa ei ole voinut pumpata kovin paljon aikaisemmin varastoon, koska vauvalla on allergioita. Olisi liian vaikeaa jälkikäteen miettiä mille vauva reagoi äidinmaidon kautta, jos maito on ollut pakkasessa parikin kuukautta.

Aloin kuitenkin kerätä pientä pakkasvarastoa, ja juuri kun olin päässyt pumppausrutiiniin kiinni, uskollinen kahdeksan vuotta vanha ja monet pumppauskilometrit nähnyt pumppuni alkoi vähitellen sanoa sopimustaan irti. Ensin se alkoi hiukan natista ja tunsin, ettei pumppu enää saa aikaan kunnollista alipainetta. Yhtä asettelua ja oikean kulman löytämistä. Seuraavaksi pumppaaminen alkoi ihan sattua. En vielä tänäkään päivänä tiedä miksi niin kävi. Pumppu näytti ulkoisesti ihan moitteettomalta. Ja jos olin keskimmäisen aikoihin alkanut herua jo megapumpun nähtyäni, nyt tämän rikkinäisen kohdalla tuntui että hanat menivät lukkoon jo ajatuksestakin, että pitäisi pumpata. Muista sinäkin, että pumppaamisen, sen enempää kuin imettämisenkään, ei kuulu sattua.

Uuden pumpun hankintaan siis! 

Kyselin vinkkejä Simppelin instassa ja lähes kaikki suosittelivat että siirryn vuoteen 2018 ja hommaan sähköisen tuplapumpun.

Sain pumppusponssin Verkkokauppa.comilta, ja totta puhuivat Simppelin siskot:
sähköinen tuplarintapumppu on verraton peli!

Minulla on käytössä nyt tämä Aventin tuplapumppu
(Philips Avent SCF334/02 sähkökäyttöinen, 2-osainen Comfort)

avent tuplarintapumppu

Tuo minun käyttämäni malli on poistumassa valikoimista ja sen korvaa vielä astetta parempi, ja sen arvon teidän kesken :) Eli arvottava tuote on: Philips Avent SCF334/31 sähkökäyttöinen, 2-osainen Comfort ‐tuplarintapumppu

Nyt olen käyttänyt sähköpumppua kolme kuukautta, ja on aika kertoa fiilikset.

Käsikäyttöiseen rintapumppuun verrattuna plussia on useampia, miinuksia yksi: 

+ Sähköisen kanssa kädet jäävät halutessani vapaiksi
Sähköpumpun voi viritellä imetysrintsikoihin pysymään niissä itsekseen.
+ Voin pumpata molemmista samaan aikaan
Se tehostaa herumista & säästää toki aikaa. Molemmista rinnoista pumppaamalla voi tehokkaasti lisätä maitomääriä.
+ Aventin sähköisessä rintapumpussa on neljä eri "imuasetusta"
Yksi vauvan tekemää heruttelua imitoiva, ja sitten kolme eri pumppausnopeutta. 
+ Aventin sähkörintapumppu on todella tehokas, mutta hellä
Imuasetukset ovat säädettävissä ja rintaa vasten tulevat tyynyt pehmeät.
+ Sähköinen on yhtä helppo pitää puhtaana kuin käsikäyttöinen
Myös kokoaminen ja purkaminen iisiä
+ Kun kone hoitaa hommat, itse ei tarvitse ajatella, ja heruminen helpottuu

- Sähköinen pitää ääntä enemmän kuin käsikäyttöinen
Eli jos pumppaat vauvan nukkuessa ja vauva on herkkäuninen, joudut ehkä pumppaamaan eri huoneessa. Ei se ääni silti mahdottoman kova ole. Minä en pumppaa öisin, joten ongelmaa ei ole tässä suhteessa ollut.
(PS. Tuo arpomani
Aventin uudempi malli on kuulemma hiljaisempi.)

VINKKI: Jos pumppaat samalla kun vauva on rinnalla: Laita kone ensin käyntiin ja laita vauva sitten vasta rinnalle. Näin hän ehtii tottumaan pumpun ääneen ja malttaa paremmin keskittyä syömään. 

 

SEKALAISET PUMPPAUSVINKKINI: 

Jos haluat pumppaamalla kasvattaa maitomääriä, anna aikaa
Pumppaa useita kertoja päivässä noin vartti kerrallaan, jos tavoitteenasi on lisätä maitomääriä. Voit tehdä niinkin, että ensin imetät vauvan ja sitten jatkat vielä pumpulla itse heti perään.

Jos taas pumppaat varastoon vain siksi, että olet satunnaisesti pois vauvan luota, vähempikin yleensä riittää.

Tarkkaa määrää sille, kuinka usein on pumpattava, on mahdotonta antaa. Täyspumppaaja pumppaa 8-12 kertaa vuorokaudessa. Toinen heruu pumpulle paremmin, ja saa tarvitsemansa määrän vähemmällä. Pumppaamisessa tilanteet ja tarpeet ovat yksilöllisiä, siksi myös pumppauskertojen määräkin.

Maitomäärät kasvavat kysynnän mukaan ja rinnat reagoivat muutaman päivän viiveellä. Ei siis kannata huolestua, jos määrät eivät heti kasva.

Aloita ajoissa
Jos tiedät etukäteen tarvitsevasi maitoa pakkaseen vaikkapa jotain menoa varten, aloita mieluusti pumppaaminen ainakin viikkoa ennen. Toimi näin varsinkin, jos tarvitset useamman annoksen. Mikään ei laita maitohanoja kiinni samalla tavalla kuin stressaaminen.


Älä stressaa pumpputuloksista
Voit herua pumpulle huonosti, mutta vauva silti mitä todennäköisimmin rinnalta maitoa hienosti. 
Älä myöskään vertaile pumppausmääriä toisen imettävän äidin pumppausmääriin:

Toiset heruvat pumpulle paremmin kuin toiset. Siinä missä kaverini pumppaa parissa minuutissa puoli litraa, minulle 40ml puolessa tunnissa on todella hyvä tulos. 

Laita pullo sukkaan
Pumpatessa heruminen lakkaa varmiten, jos tuijotat pulloon valuvia tippoja. Pumppaa, pumppaa, pumppaa, mutta älä tuijota sitä mitä pulloon päätyy. Joskus on parempi peittää koko pullo. Sukka on tähän hyvä. 

Vauva toisella rinnalla
Kun vauva imee toista rintaa, pumpattavasta rinnasta saattaa herua paremmin. 

Valitse oikea hetki
Minä saan pumpattua helpoiten aamulla. Sinä ehkä illalla. Kokeilemalla selviää. Pumpata voi myös vauvan nukkuessa.

Tee pumppaamisesta kivaa
Valitse mukava paikka, jaa pullonpesurumba mahdollisen puolisosi kanssa. Ja muista, että vauvan kuvien katselu ja pieni (hiilari)herkuttelu voi auttaa herumiseen. Netflix päälle tai hyvä kirja käteen! Maitoa on helpoin pumpata, kun äidillä on hyvä olo. Oksitosiinia tarvitaan, jotta maitoa heruu. Rentoutuneena oksitosiini, eli “hyvän olon hormoni”, pääsee valloilleen.

Puhtaus on puoli ruokaa pumppaushommissakin.
Huolehdi hygieniasta: pese kädet ennen pumppaamisen ryhtymistä, käytä puhtaita ja keitettyjä pulloja ja pumppua.
Pikkuvauvan pullot ja pumppu keitetään päivittäin. Pumppauksien välissä huuhtele pumppu ensin kylmällä vedellä (huuhtele aina maitoiset pullot/pumppu ensin kylmällä, ja vasta sitten kuumalla, sillä jos huuhdot suoraan kuumalla vedellä, maidon proteiinit nappaavat välineisiin kiinni) pese sitten lämpimässä vedessä astianpesuaineella ja säilytä pumppua jääkaapissa. Pese pullot ja pumppu kunnolla ja keitä päivän päätteeksi.Äidinmaidon säilytys ja säilyvyys
Jos pumpattu maito tulee käyttöön parin tunnin sisällä, voit säilyttää sen huoneenlämmössä.

Jos pumpattu maito tulee käyttöön 1-2 vuorokauden sisällä, voit säilyttää sitä jääkaapin takaosassa, jossa on tarpeeksi kylmää.

Jos aiot säilyttää maidon pidempään:
Jäähdytä pumpattu maito välittömästi laittamalla se jääkaappiin. Kun maito on jäähtynyt, siirrä se pakastimeen.

Voit pakastaa saman päivän aikana pumpatut maidot samana satsina. Älä kuitenkaan laita jäähtyneen maidon joukkoon juuri pumpattua, vaan jäähdytä myös uusin satsi ensin.

Äidinmaito säilyy pakastimessa kuusi kuukautta.
Yleensä maito säilyy vielä senkin jälkeen puoli vuotta sellaisena, että sitä voi käyttää ruuanlaitossa.


Pakasta maltillisina annoksina
Täysimetetty vauva syö kerralla noin desin verran. Laskennallisesti vauva tarvitsee maitoa 30ml/h, ja syöttövälinä voidaan pitää kolmea tuntia. Pakasta siis korkeintaan noin desin annoksia. Yleensä annosten kannattaa olla tätäkin pienempiä. Näin vältät 1) ylisyöttämästä 2) maidon haaskauksen, sillä kertaalleen maistettu maito säilyy käyttökelpoisena vain tunnin 3) pienet annokset ovat nopeita sulattaa.

Kuuntele toki vauvasi viestejä ja toimi sen mukaan.

Äidinmaidon sulatus
Aina kun mahdollista, sulata maito jääkaapissa. Se säilyy siellä 24 tuntia. Lämmitä se sitten juoksevan veden alla tai vesihauteessa lämpimässä (ei kuumassa) vedessä.
Äidinmaitoa ei kannata lämmittää mikrossa.

Kertaalleen sulatettua äidinmaitoa ei saa pakastaa uudelleen.

Maidon voi silti sulattaa ja käyttää ruuanlaitossa, ja ruuan sitten pakastaa mikäli ruoka on kuumennettu kunnolla valmistusvaiheessa.


Lähteet:
Imetyksen Tuki ry: Äidinmaidon lypsäminen
Imetyksen Tuki ry: Äidinmaidon säilytys

avent rintapumppu kokemuksia

ARVONTA!

Kerro minulle jotain pumppaamisesta. Millaisia ajatuksia se herättää, onko kysyttävää, huolia tai iloja? Lupaan yrittää löytää vastauksen teille :)

Jätä myös samaan viestiin jonkinlainen yhteystieto.

Arvon pumpun ensi viikon perjantaihin 219. klo 23.56 mennessä vastanneiden kesken.

** arvonta on suoritettu ja voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti **

Vauvan mango-banaaniperkeleet

Vauvan mango-banaaniperkeleet

Simppelissä usein kysyttyä: Kun ruoka lentää

Simppelissä usein kysyttyä: Kun ruoka lentää