Simppeli puuha: Tee se itse -muovailuvaha

Simppeli puuha: Tee se itse -muovailuvaha

Kyllästyttääkö kantaa kotiin kallista muovailuvahaa?

Eikä siinä kantamisessa vielä mitään, mutta auts kun lapsen pitää heti yhdistää kaikki vahavärit taiteen nimissä ja vääntää muovailuvahajättiläinen, joka muistuttaa yksisarvisen kakkaa.

Kaltaisilleni “muovailuvahan värit olisivat kauniimpia erikseen” -neurootikoille ja teille tavallisille ihmisille minulla on nyt ilouutisia:

Muovailuvahan tekeminen on helppoa, nopeaa ja halpaa!

Uuden satsin kokkaamiseen ei montaa minuuttia mene, joten tehkööt lapsi vahasta vaikka … takapuolensa mallisen valoksen istumalla kaikki sateenkaaren värit sisältävän, jättiliäismäisen muovailuvahan päälle, kuten meillä tässä päivänä eräänä. Ei muuten pöksyt värjääntyneet ja muovaluvaha oli helppo ravistella vaatteista pois.

Itse tehdyn muovailuvahan etu on sekin, että siitä tietää mitä se sisältää.
Pidä muovailuvaha kuitenkin pois lapsen suusta. Tulet reseptin kohdalla huomaamaan, että muovailuvahani sisältää huomattavasti paljon enemmän suolaa kuin vaikkapa sydänmerkitty leipä :D

Meidän ekalla muovailuvahajättiläisellä on leikitty nyt kolme viikkoa ja se on edelleen käyttökelpoista tavaraa. En uskalla antaa tarkkaa säilyvyysaikaa kuitenkaan. Tsekkaa muovailuvahan kunto ennen kuin annat sen lapselle. Ja käsipesulla kannattaa käydä ennen muovailun aloittamista, pysyy pöpöt poissa taikinasta.

Sitruunahappo ei ole pakollinen ainesosa, mutta sen avulla muovailuvaha säilyy pidempään. Apteekin lisäksi sitruunahappoa löytyy markettien maustehyllystä.

muovailuvaha3.jpg

Värjääminen:

Muista, että värjääminen on vapaaehtoista. Tee eka satsi ilman värejä, jos niitä ei juuri nyt ole saatavilla. Hauskaa se muovailu silti on!

Voit värjätä koko taikinasatsin lisäämällä elintarvikevärin taikinaan samalla kun vedenkin.

Massan voi värjätä myös esim. siten, että laitat veden joukkoon pakastemarjoja (esim. mustikkaa tai puolukkaa) ja annat kiehua muutaman minuutin. Siivillöi marjat pois ja käytä vesi värjäämiseen. Muista tässä tapauksessa laittaa kattilaan vettä vähän reilummin ja ota talteen tarvittava 2,5 dl.

Jos haluat tehdä taikinasta erivärisiä muovailuvahapaloja, valmista taikina ja jaa se sitten esim. viiteen osaan. Lisää elintarvikeväri vasta valmiiseen taikinaan. Värjääminen on hiukan työläämpää ja käsiä sotkevampaa (ellet käytä hanskoja) näin, mutta ei siihen montaa minuuttia tälläkään tavalla mene. Valmis taikina ei sen sijaan sotke käsiä.

Minulla oli kolmea eriväristä elintarvikeväriä: sinistä, vihreää ja punaista. Lisäsin 1/5 taikinan joukkoon aina noin yhden teelusikallisen väriä. Elintarvikevärejä voi sekoittaa keskenään ja näin tehdä uusia sävyjä. Yhden taikinapalan jätin värjäämättä.

Elintarvikeväreillä tai marjoilla värjätessä väriä ei ole tarttunut leikkijän käsiin. Värjäämistä olen kokeillut mm. kurkumalla, mutta siitä tuli tosi suttaavaa.

muovailuvaha simppeli

Säilytys ja säilyvyys

Kuten todettu, meillä kolme viikkoa vanha muovailuvaha on edelleen käyttökelpoista.
Muovailuvahaa on säilytetty ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.
Jossain kohtaa muovailuvahan rakenne muuttui hiukan rakeiseksi, mutta lisäsin siihen vähän öljyä ja taas mentiin!

Seuraavaksi aion kokeilla muovailuvahan tekemistä perunajauhoista ja testata saisiko sen värjättyä hiilitableteilla.


Jos sinulla on esimerkiksi hyviä vinkkejä muovailuvahan värjäämiseen, laitahan tulemaan! :)

Tuubikeikka: Mitä korvien putkituksessa tapahtuu, ja kuinka vanhempi siitä selviää?

Tuubikeikka: Mitä korvien putkituksessa tapahtuu, ja kuinka vanhempi siitä selviää?

Porin lahja maailmalle: parhaat patjat luonnonmateriaaleista

Porin lahja maailmalle: parhaat patjat luonnonmateriaaleista