Kun meillä haaveillaan joululomasta, toisaalla monen tytön unelmana on koulupäivä

Kun meillä haaveillaan joululomasta, toisaalla monen tytön unelmana on koulupäivä

Kaupallinen yhteistyö: Plan International Suomi

Ihanan pitkäksi venyneen kesän jälkeen syksy tuntui jäävän tänä vuonna tyngäksi ja vilahtaneen ohi ennätysvauhtia. Kohtahan on joulu! Koulua käyvälle kahdeksanvuotiaallemme syyslukukausi on silti ollut yhtä pitkä kuin ennenkin. Tokaluokkalaisesta alkaa huomata jo väsymyksen merkkejä. Joululomaan on aikaa onneksi enää pari hassua viikkoa. Sitten reppu saa jäädä roikkumaan naulakkoon, aamuisin käännämme kylkeä ja täytämme päivät vain juuri sillä, mikä kulloinkin sattuu huvittamaan. Luultavasti katsomme vähän liikaa telkkaria ja syömme ihan liikaa joulutorttuja, mutta onhan joulu vain kerran vuodessa!

Loma tulee tarpeeseen, vaikka koulu aivan mukavasti onkin sujunut. Kaverit ovat kivoja, ruoka joka päivä hyvää, opettaja kiltti ja läksyjäkään ei ole liikaa.

Jos esikoisemme asuisi Turun sijaan kehitysmaassa, saattaisi hän silloinkin käydä koulua. Onhan hän poika. Mutta jos opin tielle olisi matkalla muutaman vuoden päästä oppivelvollisuusiän saavuttava tyttäremme, pysyisi koulun ovi hänelle luultavasti kiinni.

plan aineeton lahja

On hurjaa ajatella, että jos perheemme asuisi kehitysmaassa, ei tämä talouteemme kuuluva kolmivuotias luultavasti olisikaan tyttäreni, vaan lapsenlapseni. Omat lapseni olisin saanut jo teini-ikäisenä, aivan kuten oma tyttäreni sitten vuorostaan. Lukea meistä perheen naisista ei osaisi kukaan, sillä todennäköisesti minä tai muukaan sukumme, ei ajattelisi tyttöjen opiskelun kannattavan, tai meillä ei olisi siihen yksinkertaisesti varaa. Minä, tyttäreni ja hänen tyttärensä viettäisimme aikamme kotitöitä tehden, täysin riippuvaisina sukumme miehistä, joiden kanssa avioliitot olisi solmittu ehkä pakosta.

Vaikeaa kuvitella, mutta todellisuutta miljoonille tytöille tälläkin hetkellä. Maailmanlaajuisesti 62 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun ja 15 miljoonaa tyttöä joutuu joka vuosi naimisiin alle 18-vuotiaana. 

plan aineeton lahja

Miksi aina puhutaan tyttöjen oikeuksista ja tukemisesta? Unohdetaanko pojat?

Ei. Tyttöjen tilanteesta on syytä puhua vähintäänkin kahdesta syystä:
1) Tytöt ovat usein haavoittuneimmassa ja heikoimmassa asemassa jo pelkästään sukupuolensa ja ikänsä vuoksi.
2) Tyttöjä auttamalla autetaan myös poikia

Sillä jos minä asuisin kehitysmaassa, avain parempaan perheessäni ja yhteisössäni olisi nimenomaan tyttärieni ja heidän tytärtensä auttamisessa. Minut tulisi ensin ehkä ylipuhua uskomaan siihen, että kouluttaa kannattaa muutkin kuin pojat.

Sillä se, jos mikä kantaa koko perhettä.

Koulutettu tyttö on suuri voimavara. Kun tyttö pääsee kouluun, hänellä on pienempi riski päätyä lapsiäidiksi. Koulutuksen avulla tytön on myöhemmin elämässään mahdollista elättää perheensä paremmin ja katkaista kouluttamattomuuden ja syrjinnän kierre. Koulutettu, lukutaitoinen tyttö tietää oikeutensa ja osaa kyseenalaistaa haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliitot, sukuelinten silpomiset ja lapsiin kohdistuvan väkivallan.

Terveyspalvelujen äärelle päästessään tytöt ja naiset osaavat pitää parempaa huolta itsestään ja koko perheestä.

Kun yhteisössä nähdään tyttöjen ja naisten voima, ja he pääsevät toteuttamaan itseään, tienaamaan rahaa ja vahvistamaan sitä kautta kansantaloutta, hyödyt valuvat ihan jokaiselle, myös pojille ja miehille. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kaikki voivat paremmin.

plan aineeton lahja
plan aineeton lahja

Tänä jouluna kehittyvien maiden lasten arkea ja koulutietä voi tasoittaa ostamalla aineettoman joululahjan ystävälle, sukulaiselle tai vaikka itselleen.

Varat ohjataan Planin kautta aina siihen kohteeseen, missä kulloinkin on suurin tarve. Pakettien avulla sinun on helpompi hahmottaa, mitä kaikkea Plan lahjoitusvaroilla tekee ja millaisista summista, meille länsimaalaisille lopulta aika pienistä, on kyse kun halutaan auttaa kehittyvien maiden lapsia.

Lahjapaketteja on monen kokoisia, kaikki yhtä tärkeitä:

Planin kautta voi ostaa puhdasta vettä (20€) koko perheelle, jotta kaikki voisivat hyvin, eikä esimerkiksi valtaosa lapsen päivästä kuluisi vedenhakureissulla. Näin ehtii käydä kouluakin. Yksi omista lahjasuosikeistani ovat supersiemenet (5€), joilla autetaan perheitä ruokakriisin keskellä. Kymmenellä eurolla taas voi ostaa lapsille satuhetken pakolaisleirillä. Ja jos kerralla haluaa auttaa viittäkymmentä lasta, voi ostaa oppimateriaalit päiväkerhoon (35€), jotta katastrofeissa hätäavun lisäksi lasten hyvinvointia voidaan tukea arkirutiineja ylläpitävien kerhojen muodossa. Erityisesti vammaisille lapsille voi antaa tukea ostamalla paketin (18€), jonka avulla liikunta- ja leikkivälineiden lisäksi muokataan lapsen ympärillä olevien ihmisten asenteita vammaisia lapsia kohtaan.

plan aineeton lahja

Isompien lasten, ja varsinkin tyttöjen, koulunkäyntiä voi tukea ostamalla paketin kestositeitä (12€). Tytöt, jotka koulua käyvät, jäävät siteiden puuttumisen vuoksi usein pois koulusta kuukautisten ajaksi. Se tarkoittaa tyypillisesti yli viidenkymmen päivän poissaoloa koulun penkiltä joka vuosi. Kestositeiden ja tiedon avulla tytöt voivat käydä koulua myös kuukautisten aikana.

Koulunkäyntiä voi tukea myös ostamalla IT-kurssin (25€), kouluruokailuja (15€) tai vaikka oppitunnin omista oikeuksista (50€).

Kurkkaa myös, miten paremmilla terveyspalveluilla (75€), lapsen terveystarkastuksella (25€), turvaringillä (30€) ja tyttöjen koulutuksen esteenä olevien asenteiden muuttamiseen tarvittavan tiedon levittämisellä (40€) voidaan vaikuttaa koko yhteisön arkeen.

plan_aineeton-lahja_satuhetki-lapselle_2400x2400.jpg

Lahjan ostaminen on helppoa:

Mene Planin aineettomien lahjojen kauppaan.
Valitse lahja ja kortti.
Maksa verkkopankissa, maksukortilla tai MobilePaylla.
Valmista!

Ps. Tyttöjen päivän -keräys “Simppelin pikkusiskoille” osoitti sen, että Simppelillä on paitsi ihanimmat, myös suurisydämisimmät seuraajat. Keräsimme tytöille 1624 euron suuruisen potin! KIITOS <3

plan_aineeton-lahja_puhdasta-vetta-perheelle_2400x2400.jpg
Kolmas korvatulehdus kolmessa kuukaudessa: seuraavaksi putket? + refluksikuulumiset

Kolmas korvatulehdus kolmessa kuukaudessa: seuraavaksi putket? + refluksikuulumiset

Väsynyttä vertaistukea perhepedin pohjalta

Väsynyttä vertaistukea perhepedin pohjalta