Lapsiperhekaaoksen sankari, Freska

Lapsiperhekaaoksen sankari, Freska

Kaupallinen yhteistyö: Freska

Oletko haaveillut siivoojan palkkaamisesta, mutta homma on kaatunut jo siihen mielikuvaan, jonka somessa nähdyista kuvista saattaa saada: Siivoojat käyvät vain kadehdittavan minimalistisissa kodeissa, joissa jokaiselle tavaralle on paikkansa ja kodit kylpevät kauniissa valossa. Eikä teillä näytä siltä? Ei meilläkään.

Tämä postaus on stailaamaton kertomus siitä, mitä tapahtuu, kun tavallisen ja liikaa tavaraa omistavan lapsiperheen kaaokseen päästää siivoojan.

freska simppeli sormiruokakeittiö

Lähdin siis selvittämään voiko puhtauden ammattilainen saada tuloksia aikaan jatkuvassa pikkukaaoksessa olevassa kodissa, ja miltä koko homma tuntuu.

Meillä on paitsi paljon tavaraa, myös turhaa roinaa ja kotimme sisustus on kaukana harkitusta ja hillitystä.

Vähätavaraista meillä oli kerran. Se ajanjakso sijoittuu vuoteen 2010 ja kesti noin tunnin. Sitten kannoimme esikoisemme kaukalon sekä muuttolaatikot sisään uuteen kotiimme.

BOOM. Voi hyvä luoja, boom.

Emme olleet kovin järjestelmällisiä siivoojia ennen lapsiakaan, mutta ensimmäisen synnyttyä tilanne lähti eskaloitumaan melko nopeasti.

Ensin raskausaikana tehty pyhä päätös, että lapselle ostettaisiin vain muutama kaunis puulelu, ja ne pysyisivät lastenhuoneessa, kauniissa pärekorissa, osoittautui todella suloiseksi ja hiukan harhaiseksi yritykseksi räpiköidä tulevaa vastaan. Vähitellen sitä kamaa vain alkoi kasaantua. Kaikenlaiset muovihärpäkkeet, potkuautot ja aikuisen silmään epämääräiseltä näyttävä sälä, eli tärkeät aarteet, tervehtivät jo kotimme ulko-ovella, siinä samassa kohdassa, jossa lainehtii hiekkaa rahiseva kenkämeri.

Meiltä puuttuu ilmeisesti kyvyn lisäksi aika sekä motivaatio pitää nurkat aina ojennuksessa. Silti rakastamme puhtautta. Välillä tuntuu, ettemme muuta teekään kuin siivoa.

Lapsia on nykyään kolme. Heidän kasvunsa voi päätellä siitä, miten sormenjäljet kaikilla mahdollisilla seinä- ja ovipinnoilla ulottuvat yhä vain korkeammalle ja korkeammalle. Tässä kodissa lasten lisäksi kasvavat myös kasat. Jokaisella mahdollisella tasolla on oma säläkokoelmansa. Ne ovat vanhempien käsialaa. Meillä tuolit huokailevat vaatekasojen alla, pyykkiteline löytyy kodin jokaisesta huoneesta vuoden jokaisena päivänä ja keittiön tasolle on välillä raivattava leikkuulaudan mentävä aukko, jos mielii valmistaa iltapalaa.

Hetki ennen siivoojan tuloa.

Hetki ennen siivoojan tuloa.

Onko tällaiseen jatkuvaan kaaokseen mitään järkeä kutsua siivoojaa vai pääsisikö parempaan lopputulokseen raivaustraktorilla?

Itse pohdin myös näitä ennen kuin Freskan siivooja alkoi meillä käydä.

- Miltä tuntuu päästää vieras ihminen kotiinsa siivoamaan ja tarvitseeko siitä(kin) potea huonoa omaatuntoa.
-Pitääkö kodin olla jollain tavalla hallittu ja tavaramäärän hillitty, jotta siivooja voi työnsä tehdä? Pitääkö ennen siivoojan tulemista siivota? Tarvitseeko hävetä silmät päästään, jos niin ei tee?
- Voiko kotona olla siivoojan siellä työskennellessä?
- Entä jos ei ole tyytyväinen työnjälkeen?
- Mitä siivooja käytännössä siivoaa?
- Mitä tämä lysti maksaa?

Mennäänpä ihan numerojärjestyksessä:

1) Miltä tuntuu kodin siivoaa vieras ihminen ja tarviiko kieriskellä (siivoojan jälkeen) puhtaalla lattialla tuntien itsensä laiskimukseksi?

Ennen Freskan ensimmäistä siivouskertaa olin ihan paineissa ja juoksin ympäri kämppää mättäen kaiken irti saamani kestokasseihin. Toisessa kädessäni oli rätti ja pohdin ihan viimeiseen minuuttiin asti, pitäisikö sittenkin pestä edes vessanpönttö. Mitä se siivoojakin ajattelee kun näkee tämän kaaoksen?

Stressi lakkasi sillä minuutilla, kun siivooja astui ovesta sisään, kiitti siitä että sai tulla auttamaan ja pyysi minua kertomaan hiukan kodistamme ja siitä, mikä minulle on kodin siivouksessa tärkeää. Seuraavassa hetkessä hän jo tarttuikin kierrätyspisteeseemme ja roudasi samalla matot pihalle.

Heippa!

Heippa!

Rentouduin. Hiukan ainakin.

Aluksi tuntui vähän omituiselta katsoa kun toinen imuroi ja itse istui koneella töitä tehden. Mutta pääsin tosi nopeasti siitä kyllä yli :D

Kieriskelyihin en lähtenyt lainkaan. Järkeilin, että olen pikkuisen mukavampaa seuraa perheelleni, jos minun ei tarvitse ragettaa rätti kädessä. Tavallaan siis tein kaiken, eli sen, etten tehnyt mitään, ihan vain perheeni takia, hahah!

Vakavasti: Tee enemmän sitä, mikä tekee sinut onnelliseksi. Ja jos moppaus ei ole yksi niistä, harkitse ulkoistamista, jos sinulla on siihen mahdollisuus.

2) Kohti röykkiöitä ja niiden yli! Miten siivota kodissa, jossa kasat kasvavat? Siivotaanko ennen siivoojaa?

Olen todennut, että jos/kun tavaraa on kaikkialla, kannattaa kasata suurimmat sälät yhteen paikkaan ennen siivoojan tuloa. Pakko ei ole. Mutta siivooja pääsee tekemään työnsä nopeammin, jos tasot sekä lattiat ovat noin suurinpiirtein tyhjät.

Me teemme siten, että jos siivooja tulee perjantaina, alan keskiviikkona ulista perheelleni kasoista. Ne eivät katoa minnekään vielä tuolloin. Torstai-iltana lapset keräävät lelut vähintään omaan huoneeseensa ja me puolisoni kanssa laitamme pyykit koriin ja yritämme katsoa ettei kaikkialla olisi pinoja. Ja jos, eli kun, on, niin ehtiessämme nostamme ne tyhjiin pyykkikoreihin pois jaloista. Kliinisen tyhjää ei todellakaan tarvitse olla! Pyykkitelineet saavat jäädä. Siivoojalla on kaksi kättä ja hän kyllä siirtää tavaroita tieltään, no worries!

Ennen siivoojaa ei missään nimessä kuulu siivota.
Lasken hanskat käsistäni viimeistään kahta päivää ennen ja alan oikein nauttia siitä, että villakoirat pyörivät ympäriinsä ja kaikkialla on epämääräistä lihmaa. Ei nimittäin ole kauaa! Tässä kohtaa lakkaan myös marisemasta sotkusta. Mutta niistä kasoista edelleen nillitän.

Hävettää? Unohda sellainen. Siivooja tulee kotiisi syystä ja sinua auttaakseen, ei ihmetelläkseen miten et ollutkaan jynssännyt roskiskaappia puhtaaksi. Mitä järkeä olisi siivota jo siivottua? Niinpä. Anna olla. Ethän ennen hammaslääkäriin menoa poista hammaskiveäkään itse tai tasoita otsatukkaasi ennen kampaamokäyntiä, jottei kukaan salongissa näkisi kaksihaaraisiasi.

Osaan pelata tetristä myös IRL. En ehtinyt (taaskaan) raivata lattialla lojuneita kamoja omille paikoilleen, joten kasasin ne yhteen paikkaan siivoojan tieltä.

Osaan pelata tetristä myös IRL. En ehtinyt (taaskaan) raivata lattialla lojuneita kamoja omille paikoilleen, joten kasasin ne yhteen paikkaan siivoojan tieltä.

Te olette sen verran välkkyä sakkia, että en tähän liiemmin laittele ennen ja jälkeen -kuvia. Jokainen voi itse arvata, että siivojan jälkeen on puhdasta.

Pieni kuvapari silti, jotta pääsette kärryille siitä millaista kotia siivoja voi siivota. Otetaan esimerkkinä kylppärin taso, joka meillä täyttyy tavarasta ihan silmän räpäyksessä.

freska simppeli
simppeli sormiruokakeittiö freska

Siivooja ei siis varsinaisesti raivaa tavarakasoja, mutta jos hän tietää minne vaikkapa vaippapaketit puretaan, missä kammat asuvat ja mitkä purkit ja purnukat kuuluvat minnekin, hän voi laittaa ne paikoilleen (luvallasi laatikoihin). Meillä tämä tarkoittaa siistin kylppärin tason lisäksi esimerkiksi sitä, että astianpesukone tyhjenee oikeille paikoilleen ja täyttyy sitten taas, lattialla lojuvat lelut päätyvät koreihin ja sohvalla lojuneet vaatteet pääsevät viikattuina tuoleille.

3) Siivoojan tieltä ei ole pakko lähteä evakkoon.

Toki alkuun voi tuntua oudolta istuskella ja katsoa toisen puuhastelua. Siihenkin tottuu. Minä olen yleensä kotona kun Freskan siivoja, yleensä vakkarimme S, on meillä. Olemme tutustuneet niin hyvin tässä jo, että menen aamulla avaamaan oven pyjamassa ja sitten vaihdamme kuulumiset. Tämän jälkeen molemmat uppoutuvat omiin töihinsä ja touhuihinsa. Filip on toki aina kotona silloin kun minäkin ja sumplimme sitten esimerkiksi imuroinnit hänen uniensa mukaan. Joskus jaloissa pyörivät myös kaksi isompaa. Pyrin keksimään heille tekemistä jotta S saa työrauhan.

Kotona siis saa olla, tai voi lähteä muualle. Halutessaan voi tehdä niinkin, että siivooja käy vaikka työpäiväsi aikana ja olet antanut hänelle etukäteen avaimet. Vapaasti päätettävissä.

4) “You missed a spot!” -tilanne

Mitäs sitten tehdään, jos työnjälki ei olekaan mieluista? Avataan suu. Ei tehdä kuten suomalainen ravintolassa: kirota pöytäseurueelle liian suolaista annosta ja tarjoilijalle todeta että juu maistui, oli oikein ihanaa, kiitos!

Koti on, yllätys yllätys, todella henkilökohtainen paikka. Voi olla iso askel päästää ketään sinne siivoamaan. Vielä suurempi on todeta, että toisen tekemä työ ei mennyt kokonaan nappiin. Tuntuu kuin olisi arvostelamassa toisen työtä ikävällä tavalla. Höps!

Siivoojasi haluaa tehdä sinusta iloisen. Kerro hänelle, jos jokin kohta kaipaa enemmän rakkautta ja juuriharjaa. Vaikka kaikki Freskan siivoojat ovat ammattilaisia, katsoo meistä jokainen kotiaan ja kotiasi omilla silmillään. Palautetta on helppo antaa siivouksen jälkeen sähköpostiin tulevalla arviointilomakkeella. Itse olen sinne kirjoittanut kerran, että toivon suihkukaapin kohdalla vielä pikkuisen lisää, ja tarvittaessa, jos aika ei riitä kaikkeen, voi siivoja nipistää vaikka siitä ettei vaihda lakanoita. Ei ole tarvinnut nipistellä.

Jos siivouksen laatu ei miellytä, Freska fiksaa kyllä tilanteen. Suuta auki.

Minä testasin neljää siivoojaa muuten. Ihan vain kun halusin todeta, että jokainen on ihmeidentekijä. Ja näin oli. Toki iiseintä homma on aina oman vakkarin kanssa, koska hän tietää mistä lakanat löytyvät, jos olen unohtanut nostaa ne esille, minne vaeltavat tukkapinnit voi lykätä ja senkin, miten lapset tykkäävät että pehmolelut on järjestetty, voitteko uskoa!

Yksi lempiasiani on se, että minun ei tarvitse jynssätä käsitiskiä tai syväpuhdistaa keittiötä silloin, kun Freskan S on ollut meillä <3

Yksi lempiasiani on se, että minun ei tarvitse jynssätä käsitiskiä tai syväpuhdistaa keittiötä silloin, kun Freskan S on ollut meillä <3

5) Mitä siivooja sitten tekee käytännössä?

Yritän muistaa nyt kaiken, mitä meillä tehdään, ja mitkä siis kuuluvat perussiivoukseen. Freskan sivuilla nämä ovat myös lueteltuina.

Siivooja imuroi kaikki huoneet, pyyhkii kaikki lattiat kostealla liinalla.
Kaikki ovenpielet, kahvat ja valokatkaisimet pyyhitään.
Keittiössä jynssätään altaat ja kaikki tasot, myös liesi. Kahvinkeitin ja muut esillä olevat pienkoneet pyyhitään nekin.
Kylpyhuoneesta pestään pönttö, lavuaari, kaikki tasopinnat ja suihkuseinät yms.
Makuuhuoneissa vaihdetaan lakanat ja sängyt pedataan.

Lisäksi on erikseen tilattavissa esimerkiksi ikkunoiden pesu tai pienempää hommaa, kuten vaikka uunin peseminen. Minä teen usein niin, että jos jokin tietty kohta repsottaa, esim. se uuniin on valunut jotain tai roskiskaappi lemuaa, pyydän siivojan tekemään nämä ja jos aika loppuu kesken, nipistämään vaikka lakanoiden vaihtamisesta, vaihdan ne sitten itse. Toisin sanoen nakitan hänelle (<3) omat inhokkini, ja hoidan itse ne vähän siedettävämmät sitten, jos aika ei kaikkeen riitä.

6) Mitä kodin freskaaminen maksaa?

Tämä riippuu kotisi koosta ja myös hiukan siitä, miten paljon tavaraa kotonasi on: minimalistin yksiön siivoaa nopeammin kuin viisihenkisen perheen rytöpesän. Hyvin suuntaa antavan laskurin löydät täältä. Ja muista: kotitalousvähennys on käytettävissäsi. Siivouksen perushinta ennen kotitalousvähennyksen huomioon ottamista on 38€/tunti ja kotitalousvähennyksen jälkeen 19€/h.

Seuraavassa hetkessä tahmat olivat poissa. Tullakseen sitten taas takaisin. Mutta se puhdas hetki oli kaunis.

Seuraavassa hetkessä tahmat olivat poissa. Tullakseen sitten taas takaisin. Mutta se puhdas hetki oli kaunis.


Minulle se, että Freskalta on käynyt siivooja kahden viikon tai yhden kuukauden välein, on tarkoittanut tätä:

Koti tuoksuu puhtaalle ja se on paras versio itsestään, minä voin vain nostaa jalat ylös (niin paljon kuin niitä nyt lapsiperheessä ehtii nostella) ja nauttia. Tuntuu hilpeältä! Joka ikinen kerta, kun siivooja on käynyt, tekisi mieli itkeä onnesta. Tekisi hiukan mieli myös kieltää ketään koskemasta mihinkään, jottei taika raukea :D Tyydyn silti siihen, että koska ei tarvitse siivota, menen lasten kanssa saunaan tai käytämme ajan johonkin muuhun mukavaan.

Jos olisin varakas kirjailija, ostaisin Freskaa kotiini vaikka joka viikko. Tästä lähtien teen sen ainakin silloin, kun tiedossa on vaikkapa isompi juhla: joulu, synttärit tai muu sellainen, joka jo itsessään stressaa riittävästi.

Maailmassa kun ei ole montaa kauniimpaa ääntä kuin soran ropina imuriin, imurin ollessa jonkun muun, kuin minun kädessäni.

Tämä pöytä on siisti meidän mittapuullamme. Onneksi siivojalla on tosiaan kädet ja hän pystyy vaivatta siirtämään tavarat tieltään. Kun koti tulee hänelle tutuksi, hän voi myös viedä lojuvat tavarat omille paikoilleen.

Tämä pöytä on siisti meidän mittapuullamme. Onneksi siivojalla on tosiaan kädet ja hän pystyy vaivatta siirtämään tavarat tieltään. Kun koti tulee hänelle tutuksi, hän voi myös viedä lojuvat tavarat omille paikoilleen.


Mistä sitä Freskaa sitten saa?
Freska toimii seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Turku, Lieto, Naantali, Raisio, Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala,Valkeakoski,Ylöjärvi.

Ja jos satut asumaan noilla hoodeilla: nappaa tästä alekoodi, jolla saat ensimmäisesti siivouskerrasta 20% alennuksen, jos tilaat säännöllisen siivouksen. Koodi on simppelisyksy ja se on voimassa 9.10.2018 asti.

ARVONTA:

** ARVONTA ON SUORITETTU, ONNEA PAULA, KOMMENTILLA:
"Maailmassa kun ei ole montaa kauniimpaa ääntä kuin soran ropina imuriin, imurin ollessa jonkun muun, kuin minun kädessäni."

Halleluujaa!! Freskan 4h siivous passaisi mainiosti :D ***

Haluatko kokea jumalaisen rätin kosketuksen kotonasi? Arvon yhden kertasiivouksen juuri sinun kotiisi!
Jos asut Freskan toiminta-alueella (tai joku tuttusi asuu, ja haluat tälle lahjoittaa mahdollisen voiton), osallistu arvontaan menemällä Freskan sivuille tästä ja kurkkaa millaista siivousaikaa sinun kodillesi suositeltaisiin. Huikkaa se vastaukseksi alle ja jätä jonkinlainen yhteystieto samaan viestiin.

Arvontaan voi osallistua 9.10.2018 asti :)

Kaksikielinen perheemme

Kaksikielinen perheemme

Mitä kuuluu refluksille?

Mitä kuuluu refluksille?